Vineri, 25 martie, în ziua de prăznuire a Bunei Vestiri, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a fost prezent în mijlocul comunității credincioșilor din Parohia Magura II, Protopopiatul Bacău, pentru a săvârși Sfânta Liturghie.
La acest moment de har pentru credincioșii din parohia băcăuană Măgura, alături de Ierarh s-au aflat în rugăciune preoți din administrația eparhială, preoți din Protopopiatul Bacău și pelerini veniți pentru a se regăsi în rugăciune sub ocrotirea Maicii Domnului.
În cadrul evenimentului, înainte de începerea Sfintei Liturghii, a fost sfințită Icoana Maicii Domnului Ierusalimita, o copie fidelă a Icoanei Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului Ierusalimita, ocrotitoarea Ierusalimului, achiziționată și donată bisericii acestei parohii, cu hramul Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan. Apoi, Înaltpreasfinția sa a rostit Imnul închinat Maicii Domnului Ierusalimita, alcătuit special pentru acest moment.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, la finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre semnificațiile sărbătorii Buna Vestire, referindu-se la calitățile Maicii Domnului și începutul mântuirii omului anunțat de Arhanghelul Gavriil la plinirea vremii, când au avut loc Rusaliile personale ale Fecioarei Maria.
Suntem în ziua de praznic a Maicii Domnului. Începutul praznicelor împărătești închinate Maicii Domnului este sărbătoarea de astăzi, pe care în calendar o găsim sub denumirea de Buna Vestire. Semnificația sărbătorii de astăzi se referă tocmai la vestea cea bună pe care umanitatea a primit-o de la începuturile ei, când Dumnezeu a anunțat nașterea Mântuitorului Care va împăca pe om cu Dumnezeu. Maica Domnului are o putere extraordinară. Ea a fost desemnată de umanitate prin providența divină să fie reprezentanta oamenilor din toate timpurile și locurile să dialogheze cu cerul și Dumnezeu a pregătit plinirea vremii atunci când nu se mai auzea glas de profet, când niciuna dintre cele alese de om nu și-a găsit asemănare, iar omul căuta să-și găsească odihna în Dumnezeu. Atunci când omul se afla în agonie, îndepărtat de Dumnezeu, El a coborât la om și a ales o scară, care este Maica Domnului, iar noi astăzi împlinim acel eveniment pe care eu l-aș numi Rusaliile personale ale Maicii Domnului, deoarece ea dialoghează cu cerul prin arhanghelul Gavriil, care o întâmpină cu crinul Bunelor Vestiri.
Totodată, Ierarhul a subliniat faptul că sărbătoarea de astăzi are o importanță deosebită deoarece, prin mărturia biblică a pericopei evanghelice citite la Sfânta Liturghie, ea vorbește despre preacinstirea Maicii Domnului și zămislirea tainică a Fiului lui Dumnezeu. De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a spus că așezarea spre cinstire a Icoanei Maicii Domnului Ierusalimita într-o biserică închinată Sfântului Ioan Evanghelistul nu este întâmplătoare, ea trimițându-ne cu gândul la evenimentul petrecut la picioarele Sfintei Cruci în momentul răstignirii Domnului Iisus Hristos.
Importanța sărbătorii de astăzi reiese din faptul că ne oferă informații din biografia doxologică a Maicii Domnului, pe care în mod obișnuit o știm din izvoarele Sfintei Tradiții, apoi din faptul că atunci când a acceptat să poarte în pântece pe Fiul lui Dumnezeu, Duhul Sfânt S-a pogorât peste ea, și s-a zămislit întru ea Cel care are în mână cerurile, iar pământul, așternutul picioarelor Lui. Hristos, a doua persoană a Sfintei Treimi, Se întrupează și ia un nume. Maica Domnului are deci o importanță deosebită în spiritualitatea creștină și în viața noastră, a fiecăruia. Ea este icoana Bisericii, iar astăzi a venit la noi prin această icoană numită Ierusalimita, care este o copie fidelă a icoanei cu același nume, aflată în Ierusalim. Este un moment providențial, deoarece Hristos când era pe cruce o numește indirect pe Fecioara Maria, Maică a Sa, și o încredințează Sfântului Ioan Evanghelistul, care este și patronul acestui sfânt lăcaș.
În numele preoților din Protopopiatul Bacău și al soborului slujitorilor, preotul Ciuche Eugen Ciprian, protopop al Protopopiatului Bacău, a vorbit despre evenimentul din această zi și bucuria pe care comunitatea credincioșilor acestei parohii o simte cu prilejul aducerii icoanei Maicii Domnului Ierusalimita.
O zi binecuvântată prilejuită de prezența în mijlocul acestei comunități a unei icoane a Maicii Domnului, o icoană mijlocitoare, prin grija părintelui paroh și a unor persoane iubitoare de Dumnezeu și cinstitoare ale Maicii Domnului.
Tot acum, părintele Ciuche Eugen Ciprian a prezentat credincioșilor Cartea de Rugăciuni apărută la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romaului și Bacăului, în acest An omagial pe care Patriarhia Română l-a dedicat rugăciunii și comemorării sfinților isihaști.
Anumite momente din viața omului necesită o grijă aparte și sunt îndreptate cu rugăciune înaintea lui Dumnezeu. Sunt momente care trebuie sfințite în viața noastră și care solicită prezența lui Dumnezeu, a Maicii Domnului sau a Sfântului Înger Păzitor.
La final, părintele paroh Grigoraș Radu a mulțumit Ierarhului pentru binecuvântare și prezența în Parohia Măgura, protopopului locului, preoților slujitori, precum și pelerinilor.
Cu acest prilej au fost împărțite credincioșilor 300 de cărți de rugăciune cu semnătura Ierarhului.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de Corul de maici de la Mănăstirea Diaconești.