Liturghie arhierească la Roman

01 Iulie 2018

 Duminica a cincea după Pogorârea Duhului Sfânt a adunat mulțime de credincioși romașcani care au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în catedrala istorică a Romanului. În cadrul slujbei a fost hirotonit întru diacon tânărul teolog Vladuț Dăscălașu, pe seama Parohiei Pădureni din Protopopiatul Bacău.

La catedrala cu hramul Sfânta Cuvioasă Parascheva din urbea romașcană, în ziua de pomenire a Sfinților Cosma și Damian, a fost săvârșită Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim. La slujbă au participat preoți slujitori și diaconi alături de mulțime de credincioși care au asistat și la o hirotonie întru diacon.

În cuvântul său de învățătură Părintele Arhiepiscop a vorbit despre încrederea în Dumnezeu în pofida vitregiilor vremii din ultimele zile ale lunii iunie, care au supus la grele încercări pe multe familii din zonele calamitate ale județului Bacău, dar și despre apărarea dreptei credințe în fața provocărilor actuale pe marea acestei vieți trecătoare.

   „Eparhia noastră a fost atinsă de aceste ploi abundente din ultima perioadă, dar nu trebuie să ne pierdem nădejdea că toate se întâmplă cu voia lui Dumnezeu. Ploaia este binecuvântare și ne pune în față acel simbol al fertilității tocmai pentru faptul că pământul fără apă, căldură și lumină nu este rodnic. Duhul Sfânt este Cel care luminează, dă căldură și energie și acestea sunt foarte necesare sufletului nostru. Scopul vieții noastre este cunoașterea lui Dumnezeu. Trebuie să știm să fim făclieri și mărturisitori ai dreptei credințe”. 

Răspunsurile la strană au fost date de corul „Paraschevi” al Catedralei arhiepiscopale. (pr. Daniel Marari)