Liturghie arhierească la Parohia "Sfinții Apostoli" din orașul Bacău

În ziua de prăznuire a Sfinților Apostoli Petru și Pavel din municipiul Bacău, la biserica ce le poartă numele din Parcul „Cancicov” a fost prilej de mare sărbătoare pentru credincioșii parohiei, coordonați de preotul paroh Constantin Abageru și de preotul Adrian Alexandrescu, care au participat la Sfânta Liturghie ce a fost oficiată de către Părintele Arhiepiscop Ioachim, chiriarhul locului. Acesta a fost însoțit în rugăciune de un sobor de preoți băcăuani care au răspuns la invitația preoților slujitori de la biserica din urbea băcăuană. Tot acum, credincioșii prezenți au avut marea bucurie de a se închina la trei Icoane ale Maicii Domnului, cea de la parohia Trifești de lângă Roman, Pantanassa (copie fidelă cu cea de la M-tirea Vatopedu-Athos) aflată în patrimoniul Catedralei Arhiepiscopale din Roman și icoana de la parohia Chicirea din protoieria Roman, aduse spre închinare până în ziua de 30 iunie 2019.

Dimineața zilei de pomenire în Biserica Ortodoxă a Sfinților Apostoli Petru și Pavel a adus împreună  un sobor de preoți coordonați de preotul protopop Costică Busuioc alături de  mulțime de enoriași și credincioși care au dorit să fie în rugăciune și comuniune cu Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Pe toată perioada slujbei credincioșii au trecut pe rând și s-au închinat la cele trei Icoane ale Maicii Domnului, cea de la parohia Trifești de lângă Roman, Pantanassa (copie fidelă cu cea de la M-tirea Vatopedu-Athos) aflată în patrimoniul Catedralei Arhiepiscopale din Roman și icoana de la parohia Chicirea din protoieria Roman.

În cuvântul său Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a vorbit celor prezenți despre sfințenie și mărturisire a dreptei credințe în societatea actuală.

În calitatea mea de Ierarh al locului vreau să mulțumesc preoților care mă ajută în viața misionară și pastorală a Bisericii, pentru faptul că ei au fost trimiși să răspundă la nevoile frățiilor voastre spirituale. Doresc să mulțumesc și profesorilor de religie pe care îi avem în școli.  Iată rezultatul muncii lor! Acești tineri puteau să urce pe alte scene din lume, dar au urcat pe scenă la Altarul Bisericii. Ei sunt ca niște icoane care se pregătesc pentru a semăna cu Dumnezeu acumulând în viața lor știință și tot ceea ce este ziditor pentru ființa lor.Fiecare dintre noi suntem niște oameni care avem o misiune și o menire în lumea aceasta și noi ca și clerici și dumneavoastră ca și creștini. În această zi solemnă în care sărbătorim pe sfinții Apostoli Petru și Pavel pe fiecare dintre voi vă doresc ca să fiți apostoli, să fiți acei misionari ai credinței. Copiii aceștia prezenți astăzi vor da mărturie peste ani despre evenimentul petrecut aici. Prin apropierea lor de biserica strămoșească oriunde se vor duce peste ani pe meridianele acestei planete vor fi  misionarii spiritualității neamului din care fac parte, a culturii și a civilizației românești. Vă rog să fiți în continuare acei purtători de lumină și de harul lui Dumnezeu. 

La încheierea slujbei Ierarhul a premiat copiii câștigători ai concursului național interdisciplinar Cultură și Spiritualitate românească  din categoria Religie-Limba și Literatura Română derulat prin Inspectoratul Județean Bacău.

Preotul Adrian Alexandrescu, inspector de specialitatea Religie în cadrul ISJ Bacău, și reprezentantul acestei instituții la evenimentul de la biserica „Sf. Apostoli”, a apreciat implicarea și susținerea pe care Părintele Arhiepiscop Ioachim le arată față de tinerii și elevii merituoși din județul Bacău.

Există momente, precum cel de astăzi, în care înţelegem faptul că educaţia este o prioritate constantă a Bisericii. De aceea, această zi, încă una a excelenței în educație în Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului este şi o zi excelenței în frumusețe… în frumusețea intelectuală. Ea omagiază sufletul şi mintea, emoţia divină din raţiunea lucidă, dăruirea profesorilor, dar şi ambiţia, inteligenţa, devenirea elevilor prin credinţă, ştiinţă, artă, cultură, prin unicitatea fiinţei ce-şi regăseşte, prin şcoală, însăşi rostul, vocaţia şi menirea.

La final, preotul paroh Constantin Abageru, a mulțumit Părintelui Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântare și rugăciune, dragoste filială și pentru prezența Sa în mijlocul comunității unde păstorește, părintelui protopop, tuturor preoților ce au format impresionantul sobor, enoriașilor săi și tuturor credincioșilor.(pr. Daniel-Ionel Marari)