Liturghie arhierească la Parohia „Precista” din Bacău


       Voievodala biserică a Sfintei Precista din Bacău a fost, astăzi, 12 august 2018, în Duminica a XI-a după Rusalii, împodobită în veșmânt de sărbătoare. Astfel, la primele ore din această zi Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor acestei parohii băcăuane pentru a oficia Sfânta Liturghie și pentru a adresa un cuvânt de binecuvântare pentru credincioșii prezenți la slujbă.

Credincioșii băcăuani și-au îndreptat pașii către sfântul lăcaș pentru a se închina Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului adusă de la Mănăstirea Neamț și pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească.  Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a înălțat rugăciuni pentru ca Dumnezeu să se milostivească asupra neamului românesc, să aducă pacea și buna înțelegere asupra tuturor românilor din țară și diasporă, să înțelepțească pe cei ce cârmuiesc, să aducă liniște în întreaga lume.


În cuvântul său Ierarhul a vorbit despre datoria umană și cea dumnezeiască, arătând că toți oamenii Îl caută pe Dumnezeu și Împărăția Sa.

  Îmi exprim bucuria sufletească și sinceră pe care o am de fiecare dată atunci când mă întâlnesc cu frățiile voastre în diferite circumstanțe dorite. Poporul nostru român este un popor de sfinți și de eroi și fiecare a avut conștiința că face parte dintr-un trunchi comun care este biserica. Ea este în noi, ea este comunitatea credincioșilor care împărtășesc aceeași credință. Vă îndemn la a promova credința ortodoxă și tradițiile frumoase care împodobesc Sfânta noastră ortodoxie, credința și spiritualitatea noastră. Zbuciumul, tumultul, tot acest zgomot nedorit s-a instalat la poporul român mai mult ca niciodată. Hristos ne cheamă la El pentru faptul că aveam foarte multe datorii față de Dumnezeu. Noi nu le luăm pe acelea ca importante ci pe acelea pe care le avem între noi. Împărăția Lui Dumnezeu este în transcendent, dar evident că și viața aceasta face parte din Împărăția veșnică. Dacă nu am acumulat în viața aceasta acele multiple virtuți și fapte bune, atunci nu putem accede spre Cer. Dacă nu am văzut în celălalt semen al nostru chipul lui Dumnezeu-Iubire nu avem acces în Împărăție. Acolo conștiința adevărului va fi trezită  și abi atunci vom discerne esențialul de non-esențial în această aventură terestră la care ne-am angajat. 

Vorbind despre pace, Părintele Arhiepiscop Ioachim a îndemnat la rugăciune și la înțelepciune.

În aceste zile de tulburare, de instabilitate, de manipulare, sau în orice alt fel fac unii dintre semenii noștri, vă aduc un cuvânt de pace. Noi nu propovăduim pacea care o instraurează oamenii după ordinea umană. Hristos ne spune: Pacea pe care o dau Eu, nu este ca pacea voastră! Este vorba de pacea divină, o pace angelică care vine din Cer, acea isihie care a fost simțită de  moșii și strămoșii noștri, călugării și credincioșii care s-au rugat permanent și au simțit acea stare de har. A rămâne în dragostea Sa, înseamnă a-L imita în ceea ce a făcut. Vorba Lui să fie vorba noastră, binecuvântarea Lui să fie și binecuvântarea noastră. Să ne rugăm pentru pacea lumii, pentru sănătatea sufletească și trupească, pentru liniște în țară și în lume. Evanghelia este acel GPS care ne va conduce la Hristos Dumnezeu.

La final, părintele paroh Mihail Tomozei a mulțumit Părintelui Arhiepiscop Ioachim pentru prezență, binecuvântare, har și bucurie duhovnicească.