Liturghie arhierească la Parohia Gherăiești de ziua Sfântului Dimitrie cel Nou

Vineri, 27 octombrie 2023, în ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie și a binecuvântat noul centru socio-educațional al Parohiei “Sfântul Mare Mucenic Dimitrie” din cartierul băcăuan Gherăiești. Din sobor au făcut parte părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, părintele paroh Ionuț Epure, părintele slujitor Ionuț-Constantin Ciobanu și alți clerici ai parohiilor învecinate.

În cuvântul său, ierarhul a reiterat dragostea pe care o poartă credincioșilor din această comunitate și a transmis tuturor faptul că, având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, veșmântul Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava va rămâne permanent spre închinare în lăcașul băcăuan.

În urma demersurilor pe care le-am făcut către Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Calinic s-a oferit acestei parohii, pentru prima dată în eparhia noastră, un veșmânt al Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, martirul și mucenicul, apărător al dreptei credințe. Asemeni Sfântului și noi am rămas statornici în credință prin Dumnezeu care pe cele neputincioase le vindecă și celor cu lipsă le dă har. Am venit cu bucurie în comunitatea frățiilor voastre și iată că astăzi gustăm din roadele înaintașilor noștri, roade pe care în parohia aceasta cler și credincioși deopotrivă le reînnoiți și restaurați prin dragoste și osteneală.

După Sfânta Liturghie a fost binecuvântat noul centru socio-educațional al comunității, aflat sub ocrotirea Sfintei Tecla. Aici, preoții parohiei vor derula activități cu tinerii și vârstnicii și vor răspunde nevoilor sociale ale comunității. Tot acum a fost inaugurat și noul pangar al bisericii, pus sub ocrotirea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava.

Vizita chiriarhului se încadrează în contextul în care în perioada 22-27 octombrie 2023, parohia băcăuană a derulat un amplu program duhovnicesc spre folosul sufletesc al credincioșilor. Tot cu acest prilej, în aceste zile, icoana Maicii Domnului de la Trifești a fost pusă spre închinare în lăcașul de cult. La finalul zilei de vineri, aceasta se va întoarce la parohia nemțeană.

Părintele Ionuț Epure, parohul bisericii, a concluzionat în cuvântul său ceea ce au însemnat activitățile zilelor duhovnicești ale parohiei și a mulțumit ierarhului pentru binecuvântare și rugăciune:

Pentru noi este o adevărată bucurie prezența arhiereului nostru în biserica noastră la acest ceas de sărbătoare. Iată, este a treia icoană pe care cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Voastre o avem în sfântul locaș în pelerinaj, pentru a-și întinde omoforul peste credincioși. Este o bucurie pentru întreaga parohie, credincioșii participând cu mult interes duhovnicesc la sfintele slujbe. Vă mulțumim pentru că ne sunteți mereu alături și vă rugăm să ne purtați în continuare în rugăciunile Înaltpreasfinției Voastre.

(Pr. Răzvan-Dimitrie Radu)