Liturghie arhierească la Mănăstirea „Schimbarea la Față” Berzunți

21 Februarie 2022

În Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Schimbarea la Față” din comuna Berzunți, Protopopiatul Onești.

Înconjurat de soborul preoților Mănăstirii „Schimbarea la Față”, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie în Duminica Întoarcerii Fiului Risipitor, cu acest prilej hirotonind întru preot pe diaconul Olivian Păduraru, pe seama Parohiei „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, din satul Prăjoaia, comuna Livezi, Protopopiatul Onești.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a reliefat aspecte referitoare la înțelesul conștiinței, la drama îndepărtării de Dumnezeu, dar și la bucuria regăsirii omului în comuniunea de iubire a trupului lui Hristos. Totodată, a rostit poemul „Ascultă glasul conștiinței”, creației lirică proprie, dedicat Duminicii Întoarcerii Fiului Risipitor.

„A asculta glasul conștiinței înseamnă a asculta glasul chipului divin din tine, căci fiecare dintre noi oamenii suntem zidiți după chipul lui Dumnezeu Cel veșnic, și tindem către asemănare. Omu, de multe ori, în inconștiența sa, devine actorul unei piese de teatru care seamănă cu viața pervertită de după căderea protopărinților Adam și Eva. Devenim uneori risipitori în rugăciune. Se pierde până și rugăciunea celui pierdut în noaptea încremenită în propria-i întunecime. Risipitorii moștenirii lui Dumnezeu transformă viața în haos, întunecă lumina zilei cu noaptea orgoliului incoruptibil. Seninul aparent al libertății lor este de multe ori erodat de puhoaiele faptelor izvorâte din ură. Fiul păcătos este omul care trăiește drama umanismului ateu. Este cel care militează neobosit pentru o cultură laică. Este cel care se închină propriului eu hipertrofiat și desfigurat. Asta-i lumea atee care se închină, doar figurativ. Este o lume care trăiește în absența cunoașterii adevărului. Doar glasul conștiinței o mai poate salva. Să dăm glas conștiinței care glăsuiește-apăsător, revenindu-ne în fire. Revenirea în fire înseamnă întoarcerea acasă; înseamnă întoarcerea în Biserică, în comuniunea de viață și iubire, comuniune unde nu există noțiunea de rău, unde nu se urăște; înseamnă revenirea la trupul tainic, reamintirea condiției de mădular al trupului lui Hristos. Dacă te îndepărtezi de trup nu mai poți funcționa decât greșit. Acasă înseamnă la Biserică, unde găsești cea mai intimă relație de paternitate și filiație între Dumnezeu și om”.

La finalul Sfintei Liturghii, a fost săvârșită slujba Parastasului pentru părintele arhimandrit Arsenie Voaideș, „duhovnicul și filantropul”, de la a cărui naștere în ceruri s-au împlinit anul acesta patru ani.