Liturghie arhierească la Catedrala „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman în duminica a V-a după Rusalii

25 Iulie 2021

În dimineața zilei de 25 iulie a.c., în Duminica a V-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala Arhiepiscopală cu hramul „Sf. Cuv. Parascheva” din municipiul Roman.

În cadrul slujbei, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a hirotonit întru preot pe diaconul Ionuț-Alin Chiper, pe seama Parohiei Galeri din satul Recea, comuna Horgești.

Pericopa evanghelică a fost rostită de părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial al Administrației Eparhiale de la Roman.

La finalul slujbei, în cuvântul său, Chiriarhul a ținut să sublinieze că, prin participarea la Sfânta Liturghie, trebuie să fim în permanentă vigilență pentru a rămâne în libertatea lui Iisus Hristos, care este total diferită față de cea oferită de oameni, adăugând: 

"Trebuie să avem conștiința participării noastre la Dumnezeu, pentru că în El nu este decât iubire. Noi, în Biserică, în calitate de creștini, nu trebuie să definim ce este răul, ci să definim cine este Dumnezeu și cine suntem noi în raport cu El. Noi suntem niște subiecți care avem conștiință de sine. Unde este bine și unde este frumos să locuim cu toții împreună."

În încheiere, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a mai precizat:

"Vă binecuvântăm pentru lucrurile pozitive pe care le faceți. Am ținut să hirotonim un tânăr care va sluji la una din parohiile noastre misionare din cadrul protopopiatului Bacău. Un tânăr care s-a pregătit asiduu pentru această clipă, iar Providența a vrut ca să fie astăzi. Să nu uiți niciodată că cel mai prețios odor de pe pământ este Trupul lui Hristos. Te cutremuri atunci când auzi la hirotonie <<Primește odorul acesta și îl păstrează și îl administrează până la a doua Venire a Mântuitorului Iisus Hristos, care din mâinile tale se va cere>>. Să rămânem cu toții în dragostea lui Hristos!"

La Sfânta Liturghie oficiată astăzi la Roman, alături de chiriarhul locului, s-au aflat preoţi și diaconi slujitori ai Catedralei Arhiepiscopale "Sf. Cuvioasă Parascheva", răspunsurile la strană fiind date de corala „Paraschevi”(pr. Daniel Marari)