Liturghie arhierească la catedrala ”Înălțarea Domnului” din Bacău

29 Ianuarie 2017

Câteva sute de credincioși băcăuani au participat în Duminica a XVII-a după Rusalii la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, la catedrala ”Înălțarea Domnului” din municipiul Bacău.

Cu această deosebită întâlnire în cadrul liturgic, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Frumusețea slujirii arhierești din această zi de duminică a fost încununată de hirotonia întru preot a tânărului Neculce Claudiu Gabriel, pe seama Parohiei Românești, și întru diacon a tânărului Matei Victor Nicolae pe seama Parohiei Leontinești, Protopopiatul Moinești.

În cuvântul de învățătură rostit, Ierarhul i-a îndemnat pe băcăuani:

Din duminica următoare începe o altă perioadă Liturgică, pe care Biserica și credincioșii noștri o trăiesc într-un fel aparte. Este perioada de pregătire pentru intrarea în Postul Mare, cu semnificațiile lui profunde. Important este să înțelegem sensul primordial al acestor întâlniri liturgice, acela de a fi părtași la viața Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Noi nu facem o recapitulare în Liturghie a ceea ce a fost Dumnezeu Fiul și descoperirile pe care le-a făcut El, ci mai curând retrăim fiecare Liturghie într-un mod aparte, pentru că fiecare Liturghie este unică. Când intrăm în cadrul liturgic, noi intrăm în timpul Lui Dumnezeu. Duminica de astăzi este una specială pentru că face joncțiunea dintre cele două perioade a Triodului și a Octoihului.

Între femeia samarineancă și cea cananeancă există o legătură cu totul aparte pentru că Mântuitorul vorbește cu fiecare aparte în raport cu ceea ce vorbea cu cei din jurul Său care erau constant alături de El. Cu una vorbește despre Apa Vieții ,iar cu cealaltă despre Pâinea Vieții. Adevărul lui Hristos nu ne lasă singuri, ci ne lasă liberi. Dacă te dăruiești lui Dumnezeu atunci nu mai ai frontiere.”

Chiriarhul nu a uitat să le ofere sfaturi de mare preț și noilor tineri întrați în rândul clerului:

„Felicit în mod deosebit și pe cei pe care i-am hirotonit astăzi în cadrul Liturghiei. Pentru a ajunge la această chemare trebuie și o anumită maturitate. Evident că preotul se maturizează pe parcursul slujirii și a angajamentului său în viața bisericii. Dar, bineînțeles, el este cel care va reuși să răspundă dacă rămâne cu Dumnezeu și are credința că Acesta este cu el în toate zilele vieții lui, așa cum ne-am rugat în rugăciunea sacerdotală”.

 Părintele Arhiepiscop le-a dat credincioșilor prezenți și câteva sfaturi pentru a găsi soluții la probleme, dar și pentru a descoperi adevărata fericire prin întâlnirea fiecăruia cu Hristos:

“Dumnezeu există chiar dacă vrem să credem sau nu acest fapt. Pe noi nu ne privește ce spun alții, ci dacă rămânem altoiți în credința ortodoxă. Să reușim să devenim liberi în Iisus Hristos.

Nu uitați să vă rugați unii pentru alții, să vă ajutați și să vă sprijiniți unul pe altul, să dați fiecăruia ce este al său. Să nu judecați, să nu vă supărați pe voi înșivă, pentru faptul că acestea sunt trecătoare. Lăsați-L pe Dumnezeu cu harul Său să vă mângâie și să vă răspundă la toate nevoile, la toate inadvertențele vieții voastre, căci noi nu trebuie să dăm naștere altor probleme, ci să găsim soluții pozitive pentru problemele vremelnice.”

La finalul slujbei, părintele paroh Hurjui Neculai a mulțumit Ierarhului pentru bucuria prilejuită tuturor credincioșilor prin prezența Sa și pentru binecuvântările oferite.

 (Pr. Daniel Marari)