Liturghie arhierească la Catedrala arhiepiscopală din Roman

Miercuri, 5 august 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman. În cadrul liturgic, arhidiaconul Ioan-Nelu Ciobanu a fost hirotonit în treapta de preot.

În ziua de pomenire a Sfântului Cuvios Ioan Iacob de la Neamț, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” de la Roman. Din soborul restrâns al slujitorilor au făcut parte membri ai administrației eparhiale, preoți consilieri, inspectori, protopopi, dar și diaconi și preoți ai catedralei.  În cadrul liturgic, părintele arhidiacon Ioan-Nelu Ciobanu, care a slujit alături de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim timp de 10 ani, a fost hirotonit în treapta de preot pe seama catedralei arhiepiscopale.

În cuvântul adresat celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre viața plină de virtuți a Sfântului Ioan Iacob (1913-1960), unul dintre cei mai recenți sfinți ai Bisericii Ortodoxe Române, viețuitor la Mănăstirea Sihăstria și în Țara Sfântă, pe Valea Iordanului și în pustiul Hozeva, și despre faptul că el este un model de viețuire pentru creștinul contemporan. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a subliniat importanța misiunii preoțești în societatea contemporană și a enumerat calitățile pe care slujitorii altarelor sunt chemați să le cultive în viața personală pentru ca ulterior să poată transmite în parohie autenticitatea trăirii vieții în Hristos:

Slujitorii bisericii sunt născuți de mamele lor, dar crescuți în duhul Bisericii și hrăniți cu atmosfera duhovnicească plină de parfumul prezenței Duhului Sfânt. Taina Preoției trebuie primită cu responsabilitate,  cu credință și cu emoție. Conștiința slujirii și ascultării nu trebuie uitate niciodată, deoarece slujirea și ascultarea  sunt două aripi care te mențin  în comuniune cu Biserica și cu dinamismul greu de stăpânit al societății în care trăim. Îndemnăm pe părintele Ioan să aibă, ca și până acum, aceeași atitudine față de el însuși, față de familie și față de comunitatea colegilor.  Să rămână smerit și sub inspirația lui Dumnezeu, să respecte canoanele bisericii și rânduielile noastre liturgice.

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Ioan Ciobanu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru încrederea și șansa acordate timp de un deceniu, în care l-a însoțit în misiune cu prilejul slujbelor arhierești, dar și în calitate de secretar eparhial, și și-a exprimat bucuria și emoția de a putea sluji lui Dumnezeu în noua misiune preoțească încredințată.

La acest ceas de sărbătoare, răspunsurile liturgice au fost oferite alternativ de corul psaltic Diaconia și de corala „Paraschevi” a catedralei arhiepiscopale.