Astăzi, 3 martie, în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman.
Mulțime de credincioși a participat în Duminica lăsatului sec de carne la Sfânta Liturghie, săvârșită la Catedrala arhiepiscopală din Roman de soborul preoților slujitori ai acestui sfânt chivot mușatin, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.
În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor prezenți, Înaltpreasfinția sa a subliniat faptul că fiecare creștin trebuie să aleagă între bine și rău și să-și asume una dintre aceste căi:
Nu trebuie să uităm că judecata este o manifestare necesară a iubirii lui Dumnezeu, dar și a sfințeniei Sale. Sfântul Apostol Pavel ne spune că păcătoșii, cei răi, cei necurați, avarii și alții ca aceștia nu vor intra în Împărăția lui Dumnezeu. Nu putem pune împreună răul și binele în Împărăția lui Dumnezeu, așa cum nu putem păstra în inima noastră, în același timp, păcatul și sfințenia. Suntem chemați cu toții ca, mai devreme sau mai târziu, să facem o alegere fundamentală și necesară, între bine și rău, între virtute și păcat. De aceea putem spune că totul depinde de noi înșine.
De asemene, Ierarhul a precizat că la Judecata din urmă se vor înfățișa înaintea lui Dumnezeu toate neamurile pământului:
Începutul pericopei evanghelice ne spune: "Când va veni Fiul Omului întru slava Sa, şi toţi sfinţii îngeri cu El, atunci va şedea pe tronul slavei Sale. Şi se vor aduna înaintea Lui toate neamurile şi-i va despărţi pe unii de alţii" (Matei 25, 31-32). Așadar „toate neamurile”, spune Evanghelia. Și care sunt aceste neamuri dacă nu toți păgânii și toți creștinii? Ne-creștinii sunt toți aceia care nu Îl cunosc pe Dumnezeu, căci nu au auzit despre Hristos, dar sunt și aceia care ignoră manifestările lui Dumnezeu în această lume, ceea ce El a făcut pentru a da viață lumii. Toți acești non-creștini, la sfârșitul timpurilor, se vor regăsi în fața Domnului istoriei, pe care ei nu L-au cunoscut. Iar El îi va judeca, pentru că și ei sunt creați după chipul și asemănarea lui Dumnezeu. Iar criteriul de judecată va fi implinirea faptei săvârșite în raport cu cel aflat în suferință sau în nevoi: „La Judecata din urmă fiecare suflet va fi salvat sau condamnat de propriile sale fapte așezate în Lumina lui Hristos. Deci șefii și regii, președinții în viață sau Sfinții Împărați, episcopii sau arhiereii nu pot fi demni de titlul lor, de responsabilitatea și misiunea lor, dacă nu odihnesc pe ce obosiți, nu îi îngrijesc pe cei bolnavi, nu îi pansează pe răniți și nu îi caută pe cei rătăciți”.
De asemenea, Înaltpreasfinția Sa a precizat faptul că orice efort duhovnicesc are nevoie de ajutorul harului Duhului Sfânt, iar aceasta cu atât mai mult cu cât ne propiem de intrarea în Sfântul și Marele Post: „Este foarte important ca aceste cuvinte să facă sufletul nostru să vibreze chiar înaintea începerii Marelui Post, căci pentru a iubi trebuie forța lui Dumnezeu, avem nevoie de toată puterea Duhului Sfânt, care transformă, care regenerează. Nu putem genera metanoia sufletului nostru doar prin noi înșine, fără harul Duhului Sfânt. Iar pentru ca Duhul Sfânt să se pogoare asupra noastră trebuie să Îl invocăm, să Îl chemăm în rugăciune continuu și în special în post, când El ne va ajuta să ne purificăm și să depășim toate obstacolele care ne împiedică să ne alăturăm lui Iisus în iubirea Sa infinită pentru oameni.”
Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corala „Paraschevi” a Catedralei arhiepiscopale.