Liturghie arhierească la Biserica „Sfinții Părinți Ioachim și Ana”

Astăzi, 9 septembrie, în ziua de pomenire a Sfinților și Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Biserica de lemn din cartierul romașcan Favorit, ce îi are ca ocrotitori pe Părinții Maicii Domnului.

 

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, care anul acesta a fost serbată împreună cu pomenirea Sfinților și Dumnezeieștilor Părinți ai Maicii Domnului, Ioachim și Ana, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica de lemn ctitorită în urmă cu 10 ani în cartierul romașcan Favorit. Din soborul slujitorilor au făcut parte părinți ieromonahi, stareți ai mănăstirilor de pe cuprinsul eparhiei, părinți consilieri la Centrul eparhial de la Roman, preoți protopopi și diaconi, în prezența maicilor starețe, a  personalităților centrale și locale, precum și a pelerinilor veniți pentru rugăciune și binecuvântare. În cadrul slujbei, diaconul Mihai Bubă a fost hirotonit preot pe seama Parohiei „Sf. Ilie Tesviteanul” Traian, Protopopiatul Roman.

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar-eparhial, a adresat un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre vârsta duhovnicească a copilăriei și despre bucuria slujirii în casa lui Dumnezeu:

Avem bucuria de a fi aici după 10 ani de la ctitorirea acestui sfânt locaș,  de a fi în mijlocul copiilor și de a ne simți din nou copii, o bucurie care este marcată de tinerețea cu care Hristos i-a îmbrățișat pe cei de vârstă primară chemându-i la Sine și arătându-i ca modele de viață.

Biserica este locul comuniunii și al iubirii, locul întâlnirii lui Dumnezeu cu omul și fiecare dintre noi luptă zilnic pentru a ctitori inima noastră devenită templu al Duhului, unsă cu untdelemnul încărcat de puterea harului. Fiecare se bucură să fie în această comuniune a iubirii, în lăcașul acesta construit de mâinile noastre, în care ne găsim plinătatea harului, în care Îl întâlnim pe Hristos euharistic, în care ni se deschide poarta cerului și ne simțim ca într-un pridvor al veșniciei. La 10 ani de la sfințirea acestui locaș, din nou ne simțim copii și ne bucurăm pentru aceasta.

Apoi, părintele Arhimandrit Ioniță Andrei, mare ecleziarh al Catedralei arhiepiscopale și organizatorul acestui eveniment, a remarcat frumusețea bisericii construite în stil maramureșean, apoi a dat cuvântul părintelui consilier Paleu Gheorghe, care, în calitate de prim slujitor la acest sfânt Altar, în urmă cu un deceniu, a rememorat momentele cele mai importante care au condus la zidirea acestei biserici destinate copiilor de către Chiriarh și numită „Biserica Copiilor”.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre nevoia slujitorilor altarelor de a lucra necontenit la zidirea bisericii și la conservarea ei:

Dumnezeu a creat lumea, dar nu a abandonat-o. Chiar dacă Sfânta Scriptură spune că El s-a odihnit după ce a creat-o, acest lucru nu înseamnă că nu a mai lucrat, deoarece odihna nu reprezintă nelucrare, ci continuitate, conservare. Așa s-a întâmplat și cu biserica aceasta. A continuat datorită abnegației, prezenței și zelului gospodăresc al preoților ce au fost rânduiți aici.

Tot acum, Înaltpreasfinția Sa a subliniat motivația zidirii acestei biserici în cinstea Părinților Ioachim și Ana, accentuând totodată valoarea familiei:

Aici, în fiecare zi de duminică, vin zeci de copii însoțiți de părinți pentru a se împărtăși, arătând prin aceasta credința față de Dumnezeu și grija lor pentru sănătatea spirituală a copiilor. Această biserică a fost închinată Dumnezeieștilor Părinți Ioachim și Ana tocmai pentru că familia trece în acest timp prin încercări foarte grele, printr-o criză, iar când treci prin greutăți trebuie să ceri ajutorul sfinților lui Dumnezeu. Familia a fost binecuvântată de Dumnezeu și ridicată la rangul de taină, la valoare de simbol, ea fiind simbolul Împărăției lui Dumnezeu în lume. Nu avem dreptul să rupem pecețile unei familii.

În semn de mulțumire pentru efortul preoților slujitori la acest sfânt locaș și al enoriașilor, Înaltpreasfinția Sa a oferit acestei biserici o icoană a Maicii Domnului Prodromița adusă de la Mănăstirea Prodromu din Sfântul Munte Athos de către un preot român. Totodată, Înaltpreasfinția Sa a oferit plachete reprezentând în miniatură Biserica copiilor, tuturor celor care au sprijinit finalizarea lucrărilor și activităților desfășurate de-a lungul timpului la acestă biserică.

În numele oficialităților prezente la eveniment, domnul Lucian Micu, primarul municipiului Roman, a mulțumit Ierhului pentru invitație și l-a felicitat cu prilejul serbării onomasticii, anunțând totodată faptul că alături de acest sfânt locaș va fi construită o grădiniță care va împlini latura educațională a copiilor din acest cartier.

La final, preoți și credincioși au oferit Înaltpreasfinției Sale buchete de flori în semn de prețuire și recunoștință, adresându-i urări de sănătate și îndelungă păstorire.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corala Paraschevi a Catedralei arhiepiscopale. La reîntoarcerea spre casă, toți pelerinii prezenți au primit prinoase binecuvântate.