Duminica a XXXIII-a după Rusalii, a Vameşului şi a Fariseului, când în Biserica Ortodoxă se serbează și intrarea în perioada Triodului, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oficiat Dumnezeiasca Liturghie la Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena" din Bacău, alături de un impresionant sobor de preoți coordonat de Pr. Costică Busuioc, protopopul Bacăului.
La Sfânta Liturghie a participat și Maica Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratec care a fost însoțită de un grup de măicuțe viețuitoare în această lavră monahală moldavă. În cadrul slujbei a fost hirotonit întru preot tânărul teolog Bogdan-Marian Antohi pe seama Parohiei “Izvorul Tămăduirii” și „Sf. Cuv. Parascheva” din localitatea Fundu Tutovei, comuna Plopana, Protopopiatul Bacău.
IPS Ioachim a ținut un cuvânt de învățătură celor prezenți în care a explicat semnificația pericopei evanghelice citite:
„Niciodată nu suntem singuri, ci suntem cu singurul Dumnezeu care se manifestă prin noi în lucrarea noastră atâta vreme cât o încredințăm Lui. Aceasta doresc eu: Să fim una în Unicul Dumnezeu care se manifestă și treimic, dar nu sunt trei Dumnezei. Această aritmetică este atipică în Biserică. Unu și cu unu fac Unul. În Biserică Hristos ne-a îndemnat să fim una, fiind uniți în cuget și în simțire, dar mai ales în iubirea Lui Dumnezeu. În Iisus nu este decât viață autentică. Dumnezeu ne conduce după eternul Său plan, din sânul Prea Sfintei Treimi, El îl descoperă nouă atâta timp cât noi suntem receptivi și receptacoli de planul și lucrarea Sa în noi și în lumea în care ne desfășurăm conștient activitatea.”
La final, Pr. Chiribău Ioan, care a slujit în Biserica „Sf. Împărați Constantin și Elena” în calitate de paroh până la începutul acestui an, a primit din partea Ierarhului o Diplomă de onoare cu prilejul pensionării. Totoată, preotul slujitor Adrian Ciobanu, care este și Consilier Eparhial, a fost instalat ca preot paroh al acestei biserici, iar preotul Ionuț Comisu a fost numit preot slujitor.
Cu privire la acest eveniment din viața parohiei, Părintele Arhiepiscop a spus:
„Aici avem o maturitate a pastorației arătată prin părintele Chiribău Ioan și doi tineri înțelepți și dinamici care se vor preocupa de alte activități ale noastre în cadrul eparhiei. Bâtrânețea înseamnă și maturitate și înțelepciune. Chiar dacă vedeți cât de sofisticată este lumea astăzi, chiar dacă tot se înființează, se descoperă tot felul de mașini, tot felul de aparate din acestea numerice, nu s-a terminat încă revoluția tehnologică. Ei bine, din punct de vedere al Bisericii, al vieții spirituale, nu poți decât să te duci la un preot înțelept, duhovnicesc, cu experiență. Paternitatea spirituală se acordă mai târziu în biserică, nu imediat după hirotonie. Nu spovedești și dai sfaturi spirituale în virtutea preoției, ci în cea a paternității spirituale dobândite ulterior”.
Pentru Părintele paroh Adrian Ciobanu și pentru părintele slujitor Ionuț Comisu, părintele protopop Costică Busuioc a oferit un gând frumos de nou început:
„Atât Părintele Consilier Adrian, cât și Părintele Ionuț au dorit să vină, să caute și să slujească cu timp și fără timp, să sfințească și să conducă spre limanul mântuirii sufletele care sunt încredințate de Înaltpreasfinția Voastră. Ei vor avea identitate împreună cu credincioșii în Arhieria Celui Veșnic de zile Hristos Dumnezeul nostru.”
După cuvântul părintelui protopop, părintele Adrian Ciobanu a mulțumit în numele tuturor parohienilor IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, pentru prezența și binecuvântarea oferite poporului drept-credincios.
(Pr. Daniel Marari)