A doua duminică din Postul Paştelui, dedicată memoriei Sfântului Grigorie Palama, marele mistic bizantin din secolul al XIV-lea, a fost serbată într-un mod aparte de credincioșii de la Parohia Mănăstirea Cașin II, păstoriți de pr. Ioan Bârgăoanu, care este și protopop al Protoieriei Onești.
La primele ore ale dimineții de 12 martie, credincioși din zona Cașinului, dar și din împrejurimi, cu inimi calde și cu florile recunoștinței, au întâmpinat pe IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a oficiat Dumnezeiasca Liturghie în această comunitate ce îl are ca ocrotitor și pe Sfântul Simeon Noul Teolog. Înainte de Sfânta Liturghie, Ierarhul a sfințit Troița “Maica Domnului, Apărătoarea Noastră”.
Arhipăstorului i s-a alăturat un sobor de preoți oneșteni și diaconi, împreună cu Pr. Protopop Ioan Bârgăoanu și mulțime de creștini dornici de înduhovnicire și sfințire.
În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a explicat teologia luminii necreate și a vederii Lui Dumnezeu, îndemnând poporul la asemănarea cu sfinții:
“Din firea înconjurătoare să descoperim prezența Lui Dumnezeu prin energiile Sale necreate. Sfântul Maxim Mărturisitorul spunea că: Dumnezeu este prezent prin logoi, adică prin acea energie necreată de El, ce inundă orice loc, orice firicel de iarbă, orice persoană conștientă de lucrarea Lui mântuitoare în Biserica lui Hristos prin puterea Duhului Sfânt.
Mai înainte ca Sfântul Grigorie Palama să statornicească teologia luminii necreate și a vederii Lui Dumnezeu în noi și în firea lucururilor, ei bine, a vorbit poetic, imnologic marele Sfânt Simeon Cuviosul, în amintirea căruia anul trecut am serbat o mie de ani de când el a scris acele imne ale iubirii dumnezeiești.
Aici, parcă simțim mai mult ca în altă parte această imnologie, această iubire a Lui Dumnezeu care se manifestă prin cuvinte, prin virtuți, prin har în noi. Ne amintim că viața noastră trebuie să fie asemenea unui imn sau o liturghie în care să Se regăsească Dumnezeu.
Cu adevărat important este să ne regăsim împreună în comuniune, iar viața nostră să fie un imn pe care să-l închinăm Lui Dumnezeu”.
Ierarhul a vorbit și despre importanța Liturghiei în viața terestră, dar și celestă, precum și despre neuitarea eroilor neamului:
„În Liturghie, dragii mei, îi cuprindem pe cei vii, dar și pe cei adormiți, pentru că Iisus Hristos nu este moarte, ci numai Viață. Consistența vieții adevărate o simțim doar prin Iisus și în Sfânta Liturghie, cea care ne adună pe toți cei care suntem în Biserica Luptătoare pentru a intra în Biserica Triumfătoare din cer.
Parcă vedem sub această cupolă un cer. Sfinții parcă au coborât peste noi, alături de eroii neamului românesc; moși, strămoși, părinți, frați și surori au revenit prin mijlocirea Liturghiei în sufletele noastre. Astăzi facem pomenire și de eroii neamului nostru românesc pentru faptul că “poporul român este un neam de sfinți și de eroi”. Noi, ca cei care ne adăpostim la arborele Libertății prin jertfa înaintașilor noștri, avem datoria sacră să nu îi uităm, să îi adunăm în sufletele noastre și să îi pomenim în Liturghie.”
În cadrul slujbei au fost rostite rugăciuni de mulțumire pentru binefacerile primite de la Dumnezeu, precum şi rugăciuni pentru cei adormiți – ctitori și eroii neamului.
“În ultima perioadă, la parohia aceasta a fost construit și un monument în cinstea eroilor. Astfel, după oficierea Liturghiei, Părintele Arhiepiscop Ioachim a participat la Ceremonialul militar desfășurat cu acest prilej și apoi a sfințit construcția închinată Eroilor Neamului căzuți în războiul de reîntregire la Mănăstirea Cașin în anul 1917”, a declarat Pr. protopop Ioan Bârgăoanu.
Evenimentul duhovnicesc s-a încheiat cu un program cultural-educativ și de anamneză a ceea ce s-a petrecut pe aceste locuri binecuvântate, fiind rostite alocuțiuni și apoi depuse coroane de flori.
(Pr. Daniel Marari)