Liturghie arhierească în Duminica a 17-a după Rusalii, la Roman

14 Februarie 2021

În Duminica a 17-a după Rusalii (Pilda femeii cananeence), 14 februarie 2021, Înaltpreasfințitul Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoți și diaconi, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.

La finalul Liturghiei, Părintele Arhiepiscop Ioachim a rostit un cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre credința autentică.

Femeia aceasta de alt neam, care este paradigma sau imaginea tuturor acelor popoare care ajunseseră și ele la o saturație, nemaifiind nici o lege care să satisfacă acea așteptare crescândă a omului de a se elibera, de a ieși din sfera răului și a căpăta spațiu pentru a se întâlni și a se odihni în Cel care este Creatorul, întrucât în această lume nu a găsit nici o imagine, nici o ființă, nici un lucru care să înlocuiască sau să fie asemenea cu Dumnezeu. Este o duminică în care învățăm că Dumnezeu este Atotțiitorul, Atotcreatorul, iar oamenii și popoarele care s-au împărțit în timp, precum și civilizațiilor lor nu sunt decât invenții ale omului care dorea să aibă un dumnezeu deasupra inteligenței sale limitate.

Chiriarhul a făcut aducere aminte de foștii părinții stareți de la Mănăstirea Giurgeni și de la Mănăstirea Berzunți.

Astăzi facem pomenire părintelui Antonie de la Giurgeni și a părintelui Arsenie de la Mănăstirea Sf. Sava din Berzunți, iar ieri și azi s-au făcut slujbe de pomenire acolo la mormintele lor pentru împlinirea a trei ani de la trecerea lor în odihna lui Dumnezeu. Am ținut mult să reamintim numele lor astăzi fie în rugăciune, fie gândindu-ne la realizările lor pe timpul cât au fost pe acest pământ. Ei au rămas paradigmatici prin ascultarea și realizările lor pentru neamul nostru, pentru călugări, pentru mănăstirile noastre și pentru poporul bine credincios care îi căuta pe acești doi monahi simpli, smeriți, dar foarte râvnitori și foarte ascultători. Tocmai de aceea le facem pomenire și Îl rugăm pe Dumnezeu ca să așeze sufletele lor în ceata drepților și aleșilor Săi. Plecarea noastră din lumea aceasta nu depinde de noi, nici de cineva care ne face programul zilnic, doar Dumnezeu ne ajută să împlinim ceea ce El crede că trebuie împlinit în această viață. Nu se poate face nimic fără Hristos!

De asemenea, în cadrul slujbei, ierarhul s-a rugat pentru încetarea pandemiei de coronavirus, pentru cei bolnavi, pentru personalul medical și pentru toți cei aflați în slujba aproapelui. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Paraschevi al Catedralei Arhiepiscopale.

Slujba a fost oficiată în prezența a numeroși credincioși romașcani. O parte dintre cei prezenți au asistat la Sfânta Liturghie în fața bisericii. Astfel, au fost respectate îndrumările bisericești și regulile impuse de autorităţi în perioada stării de alertă.

 (pr. Daniel Marari)