În data de 24 ianuarie, la împlinirea a 158 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman și în bisericile din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului s-au oficiat rugăciuni speciale de pomenire a personalităților de stat şi bisericești care s-au implicat în marele act al Micii Uniri, între care: Sofronie Miclescu, mitropolitul Moldovei, Melchisedec Ștefănescu, episcopul Romanului, domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Elena Cuza, Neofit arhiereul și pr. Dimitrie Matcaş, protopop de Roman.
La primele ore ale dimineții catedrala arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a așteptat credincioși, numeroși copii și tineri de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” și membri în Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși (ATOR) -filiala Roman.
În străvechiul port popular, tinerii au întâmpinat la intrarea în catedrala arhiepiscopală pe IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care i-a binecuvântat și i-a invitat pentru a participa la Sfânta Liturghie.
Arhipăstorul, înconjurat de un sobor impresionant de preoți și diaconi romașcani, a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie, în cadrul acesteia fiind pomeniți făuritorii Unirii din anul 1859.
Făcând referire la chemarea pentru misiunea de apostol și la pericopa evanghelică citită, Ierarhul a spus:
“În Liturghia de astăzi am hirotonit în treapta de preot și de diacon doi tineri care s-au angajat în viața misionară a bisericii. Este o bucurie pentru noi că biserica se reînoiește prin mărturisitori ai credinței și credem că ei vor fi și trăitori și păstrători ai tezaurului sfânt pe care ni l-a lăsat Mântuitorul Hristos, și pe care trebuie să îl înmulțim și apoi să îl scoatem și să îl prezentăm Celui care ni l-a dat. Darul pe care ni l-a dat Dumnezeu și totodată cel mai important este viața și de aici decurg darurile conștiente pe care trebuie să le împlinim rațional în lumea aceasta”.
Tot în cuvântul adresat publicului prezent, Părintele Arhiepiscop a explicat puternica legătură dintre patrie și biserică:
„Astăzi țara noastră sărbătorește Mica Unire, adică unirea Țării Românești cu Moldova, dat fiind faptul că acea conjunctură politică și socială a vremii a fost propice pentru a se înfăptui aceasta. Eroii și sfinții sunt cinstiți deopotrivă, iar neamul românesc și biserica îi pomenește și îi va pomeni mereu, întrucât prin cei care și-au dat și vărsat sângele pentru idealurile unui popor acesta dăinuie. Ei bine și națiunea română îi prețuiește în mod special. Poporul nostru a fost întotdeauna un popor creștin, deci toată cultura și tot duhul creștin nu izvorăsc decât dintr-o credință autentică în Hristos Domnul Istoriei.
Iubiți credincioși, vă mulțumim că ați venit la Catedrala arhiepiscopală pentru ca împreună să petrecem această zi de Unire. Mulțumesc de asemenea tinerilor care au încercat într-un fel sau altul să imortalizeze și anul acesta o imagine a timpului de atunci din anul 1859 și care au mărturisit că trebuie să fim în continuare uniți în duh, într-o simțire, într-un cuget și într-o țară, tocmai pentru ca poporul nostru să se poată defini în zbuciumata istorie. Fiecare suflet care se naște în pământul acesta este impregnat de icoana Hristică a apostolilor și a celor care au mărturisit pentru noi crezul în momentul intrării noastre în Biserica lui Hristos și după aceea ne-au învățat ceea ce este de folos”, a mai subliniat Ierarhul.
La momentul cuvenit, doi tineri licențiați în teologie au fost hirotoniți: Silviu Andrei Neicu, întru preot, pe seama Parohiei Albele din Protopopiatul Onești și Sabin Foca, întru diacon, pe seama Parohiei Gâdinți din Protopopiatul Roman.
Tinerii din ATOR au desfășurat un scurt program artistic, recitând diverse poezii între care și poemul ”De ziua unirii principatelor românești”, scris de Arhipăstorul Romanului și Bacăului special pentru ziua de 24 ianuarie. Prin felul scrierii, acesta a devenit un adevărat imn creștin, fiind rostit în majoritatea bisericilor din protopopiatele Eparhiei în ziua de 24 a lunii ianuarie.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corala “Paraschevi”, care la final a interpretat un buchet de cântece dedicate Zilei de 24 ianuarie. La final, toți cei prezenți au cântat imnul Unirii.
(Pr. Daniel Marari)