Liturghie arhierească cu prilejul hramului Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău

Duminică, 30 ianuarie 2022, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor băcăuani, în biserica aflată sub ocrotirea Sfinților Trei Ierarhi – Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur, săvârșind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie cu prilejul hramului.

Ierarhul a fost însoțit întru slujire de părintele protoiereu al Bacăului, Eugen-Ciprian Ciuche, de preoţii slujitori ai acestei parohii, alţi preoţi invitaţi, precum și de părinții arhidiaconi de la Catedrala Arhiepiscopală din Roman.

În contextul Anului omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche a anunțat apariția editorială a unei cărți de rugăciune alcătuită de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, destinată tuturor credincioșilor din eparhie:

Mulţumim Bunului Dumnezeu că ne-a binecuvântat astăzi cu ocazia hramului acestei parohii, una dintre parohiile lucrătoare, vii și active, atât prin preoții săi slujitori cât și prin participarea activă a tuturor enoriașilor și fiilor duhovnicești. Muțumim că am fost împreună în duhul rugăciunii. Muțumim că am avut în față pilda Sfinților Trei Ierarhi, aceste modele de slujitori ai lui Dumnezeu, alcătuitori de rugăciuni și de texte ale Sfintei Liturghii, apăratori ai credinței noastre în fața pericolului dezbinării și a rătăcirilor. Iată, nu putea exista un moment mai binecuvântat decât acesta, în casa Sfinților Trei Ierarhi, unde se slujește cuvântul lui Dumnezeu nu numai prin rugăciune, ci și prin fapte de credință, ca Înaltpreasfinția Voastră să ne aduceți dar de rugăciune, aceasă carte ce ne va ajuta să intrăm în comuniune și în dialog cu Dumnezeu. Așa cum ați mărturisit și în cuvântul introductiv, ne vom strădui să ne apropiem de rugăciune ca o mamă a tuturor virtuților și o cale a vindecărilor bolilor noastre sufletești și trupești.

Cu acest prilej, în cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a felicitat preoții slujitori în acest sfânt lăcaș și pe enoriașii parohiei pentru armonia și conlucrarea lor spre slava lui Dumnezeu și în perspectiva mântuirii fiecăruia, vorbind despre modelul demn de urmat al Sfinților Trei Ierarhi:

Este o mare bucurie să ne reîntâlnim cu prilejul acestei mari sărbatori, hramul bisericii voastre. Astăzi s-au condensat parcă mai multe evenimente într-un buchet de flori spirituale, flori care vă reprezintă și pe frățiile vostre, care v-ați comasat în acest buchet aflat în spațiu de imortalitate, care este Sfânta Biserică.

Făcând referire la Cartea de rugăciuni, ierarhul a spus:

Noi putem ajuta această lume prin rugăciune. Casele voastre trebuie să devină biserici, prelungiri ale Bisericii acesteia, locul de întâlnire cu Dumnezeu și de administrare a Tainelor Sfinte. Comuniunea presupune Biserica și pe Hristos în mijlocul nostru.

La final, preotul paroh Aurel Cîrlan împreună cu preoţii slujitori Marian Gliga şi Mihai-Flavius Balaban, au mulţumit Arhipăstorului, părintelui protopop, preoţilor slujitori şi credincioşilor prezenţi.

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic „Filomelos“, dirijat de doamna prof. Paula Cautiş.