Liturghie în Altarul de vară al Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Roman

01 Octombrie 2020

Numeroși credincioși romașcani au participat joi, 1 octombrie 2020, la slujba Sfintei Liturghii ce a fost oficiată la Biserica ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Roman în Altarul de vară cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului, de către un sobor de preoți aflați sub protia P.C. părinte Dan Antoce, protopop de Roman, delegatul IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. Ineditul momentului a fost faptul că preotul paroh Gheorghe Paleu a invitat pe toți preoții care au slujit în trecutul apropiat și îndepărtat la această parohie.

Părintele protopop Dan Antoce a transmis binecuvântarea și purtarea de grijă a IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim  și a vorbit credincioșilor despre importanța acestei sărbători și despre cinstirea Maicii Domnului.

Sărbătoarea de astăzi nu își are originea în Sfânta Scriptură ,așa cum sunt serbate alte Praznice Împărătești în cinstea Macii Domnului, ci printr-o corespondență pe care în secolul V, împărăteasa Pulheria o adresează Patriarhului de atunci cerându-i acestuia să trimită la Constantinopol moaștele Sfintei Fecioare Maria, pentru faptul că împărăteasa ridicase în cartierul Vlaherne o biserică închinată Maicii Domnului. Patriarhul îi explică faptul că Maica Domnului fusese ridicată cu trupul la cer și că în mormânt nu s-a găsit decât brâul și acoperământul Maicii Domnului, iar aceasta îi cere să le trimită pe acelea pentru a deveni ocrotitoare ale Constantinopolului. Împăratul Alexie I Comneanul a plecat cu Sfântul Acoperământul la luptă și acesta s-a pierdut. Maica Domnului este rugătoare înaintea lui Dumnezeu pentru păcatele și pentru micimile noastre. Felicităm părinții acestei parohii pentru că au și acest hram al Altarului de vară cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim. Dacă Dumnezeu este cu noi, nu avem de ce să ne temem. Timpul de aici ne este dat pentru a ne îngriji de viața viitoare. Vă mulțumim pentru dragostea pe care o arătați pentru sfânta biserică.

Părintele paroh a mulțumit părintelui protopop Dan Antoce pentru cuvânt și rugăciune, precum și tuturor preoților împreună slujitori.

La final a fost oficiată și o slujbă de pomenire pentru toți ctitorii bisericii adormiți în Domnul întru nădejdea învierii.