O nouă activitate din cadrul Centrului de socializare și petrecere a timpului liber de la Parohia Ortodoxă Lazaret, a avut loc joi, 4 aprilie 2019 și a constat în efectuarea unui pelerinaj cu scopul propus de a facilita cunoașterea unor locuri pline de încărcătură istorică și duhovnicească de pe cuprinsul județului Bacău.
După participarea la slujba Sfintei Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite și servirea unor aperitive și dulciuri pregătite de către membrii prezenți, cele 30 de persoane s-au deplasat la Salina din Tg. Ocna. Aici au fost intâmpinați de către părintele Elisei Roncea, slujitor al Capelei aflate în incinta Salinei, având hramul Sfintei Varvara, unde s-a slujit acatistul sfintei ocrotitoare după care pelerinii s-au inchinat la moaștele Sfintei Varvara și ale Sfintei Mucenițe Paraschevi din Roma.
A urmat vizitarea Salinei și prezentarea unui scurt istoric privind activitatea de extragere a sării în zonă, de la început și până astăzi, cei prezenți putând vedea din panourile de prezentare imagini cu structura celor 12 etaje ale Salinei.
Pașii pelerinilor s-au îndreptat apoi spre Biserica de la Borzești unde, prin intermediul doamnei muzeograf Florica Ursu au primit prețioase informații istorice despre dorința Sfântului Voievod Ștefan cel Mare de a construi acest locaș de închinare în memoria strămoșilor săi de pe meleagurile locurilor unde a copilărit. Arhitectura deosebită a bisericii, unicitatea planului iconografic care prezintă în imagini configurația de atunci a Cetății Sucevei, chipul votiv al domnitorului-ctitor frumoasa istorie a stejarului din Borzești și multe alte informații primite au reușit să contureze o admirație aparte față de biserica voievodală a Borzeștiului.
La acestea toate s-au adăugat cele privitoare la obiectele liturgice aflate în incinta muzeului, unde s-au putut admira odoare sfinte colectate de la numeroase parohii de pe întreg cuprinsul Eparhiei noastre: catapeteasmă, veșminte, potire sau cădelnițe, cărți de cult, amintind de bogata viață duhovnicească din perioada lui Ștefan cel Mare.
Ziua s-a încheiat prin vizitarea Mănăstirii Bogdana, oază de meditație și pace sufletească aparte din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, unde pelerinii s-au închinat la moaștele Sfântului Teodosie de la Brazi, unul dintre stareții mănăstirii și au evidențiat ordinea și peisajul floral îmbinat cu ansamblul chiliilor și al bisericii din incinta curții.
„A fost o zi cu o deosebită încărcătură spirituală, în care am reușit să descopăr numeroase bogății de suflet, dar și vestigii istorice ale județului nostru. Ideea de a ne constitui într-un grup preocupat la orice vârstă să cunoască istoria locului îmbinată cu trăirea credinței pe aceste meleaguri ne face să fim și mai dornici în a călători spre a descoperi noi locuri, oameni și credințe. Pe lângă toate acestea se adaugă bucuria de a ne face noi prieteni în acest grup, de a ne împărtăși gânduri și sentimente unii altora și de a aduce alături de noi alte persoane cărora să le oferim în dar atmosfera de sulfet pe care noi am descoperit-o la Parohia Lazaret.” (Victorița Domide, participant la activitățile Centrului de socializare și petrecere a timpului liber al Prohiei Ortodoxe Lazaret)