În contextul Anului Omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului, dar și a perioadei post-COVID-19, ale cărei efecte vin în opoziția bunăstării, educației și a relațiilor interumane, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului dorește să sprijine copiii defavorizați prin implementarea programului social eparhial „Banca pentru rechizite”.
Argumente statistice:
Perioada generată de criza pandemiei a afectat foarte mult copiii cei mai dezavantajați din învățământul de stat preșcolar, primar și gimnazial, fără sprijin material, cu venituri minime ale familiilor acestora, pentru care sunt necesare atât servicii sociale de sprijin, cât și asigurarea materialelor școlare, precum rechizite și vestimentație necesare frecventării școlii, pentru a evita manifestarea fenomenului de sărăcie extremă în rândul populației celei mai expuse riscurilor de orice natură.
Conform statisticilor desfășurate în 2020 de către Eurostat, România a înregistrat cea mai mare rată (45,5 %) a copiilor expuși riscului de sărăcie sau excluziune socială din toată Europa.
Unul din 3 copii crește în ritm de sărăcie și de excluziune socială, neavând, în primul rând, necesarul participării la disciplinele de studiu. „Copiii veniți din familii dezavantajate performează mult mai slab. Nu pot finaliza o educație liceală, universitară cu atât mai puțin, nu va avea acces la un loc de muncă stabil și decent plătit și, implicit, va deveni adultul care va muta sărăcia pe propriii săi copii.” spune specialist în drepturile copilului de la „Salvați Copiii”, Roxana Paraschiv.
Condițiile materiale ale gospodăriei, cât și disponibilitatea familiei de a apela la reducerea cheltuielilor școlare este o strategie în gestionarea bugetului limitat disponibil al familiei, fapt ce duce la un risc crescut de abandon școlar.
O cercetare implementată de Fundația World Vision România ne arată că în anul 2020 asigurarea constantă a necesarului de cărți și rechizite pentru tineri a fost ușor mai scăzută față de anii anteriori, cel mai probabil închiderea școlilor a făcut dificil accesul copiilor la aceste resurse. Astfel, 74% dintre tineri spun că rechizitele și cărțile au fost întotdeauna suficiente, în timp ce în 2018 un procent de 84% afirmau același lucru. Per total, accesul la rechizite pare bun pentru trei sferturi dintre tineri, însă precar pentru un sfert dintre aceștia, care afirmă că doar uneori au suficiente cărți și rechizite. În acest sens, e relevantă nu doar aprecierea suficienței rechizitelor și cărților, dar suplimentar și aprecierea suficienței banilor pentru a le achiziționa. Astfel, 58% dintre tineri spun că familia lor are întotdeauna suficienți bani să cumpere ce are nevoie copilul (rechizite, cărți, haine), 39% dintre tineri afirmă că doar uneori familia lor are suficienți bani, iar 3 % indică că banii nu ajung niciodată pentru a asigura necesarul de rechizite si cărți pentru școală.
Sectorul social – filantropic al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, va desfășura o campanie de donare de rechizite, destinate copiilor cu posibilități reduse din centrele de zi din cadrul eparhiei (ghiozdane școlare, caiete, acuarele, ascuțitori, blocuri de desen, carioci, cărți de colorat, truse de geometrie, coperți și etichete școlare, creioane școlare, colorate și cerate, instrumente de scris, culegeri, foarfece, hârtie creponată și glasată, lipiciuri, penare, pensule, plastilină, radiere).
Numărul total al copiilor din centrele de zi ale eparhiei Romanului și Bacăului este de 1362.
Programul eparhial de asistență socială „Banca pentru rechizite” are următoarele caracteristici:
Obiectivul general:
Donarea de kit-uri școlare pentru copiii proveniți din familii numeroase, vulnerabile, copii cu risc de abandon școlar, copii din familii cu risc crescut de sărăcie cu scopul de a încuraja familiile acestora să-i determine să urmeze școala și de a preveni abandonul școlar.
Care este procedura?
Se vor întocmi protocoale de colaborare între Arhiepiscopia Romanului și Bacăului atât cu librăriile, cât și cu supermarket-urile de pe raza teritorială a eparhiei.
Se vor împărți broșuri și afișe/postere prin care vom face cunoscută tematica proiectului în lanțul de retail partener.
Se vor amenaja standuri speciale de donare a kit-urilor la casele de marcat din librării/magazine fizice cu raioane destinate produselor necesare unui școlar, după care, săptămânal, vor fi distribuite tuturor ONG-urilor și parohiilor care desfășoară activități în cadrul Centrelor de zi pentru copii.
Totodată, persoanele fizice sau juridice pot dona rechizite, prin poștă / curier (la Adesa: Str. Alexandru cel Bun, , Nr. 5, cod 611065, loc. Roman, jud. Neamț - în atenția Sectorului social) sau pot apela la numărul de telefon al Sectorului social 0756116655 și să trimită detalii la adresa de mail sectorsocialarb@yahoo.com)
Unde vor fi colectate?
La sediile protopopiatelor. Toate produsele se pot ridica la o anumită oră și dată stabilită de la sediile librăriilor/magazinelor partenere de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, de către asistenții sociali ai protopopiatelor.
Care sunt criteriile de selecție?
Copiii proveniți din familii numeroase și devaforizate, copiii cu părinții șomeri sau fără un loc de muncă, copiii cu risc de abandon școlar.
Ce indicatori ne propunem?
Ne propunem oferirea de produse școlare necesare pentru 2000 de copii, beneficiari ai Centrelor de zi pentru copii (1362 fiind deja beneficiari, iar peste 600 vor fi beneficiari noi în anul 2022), ce provin din cele 5 protopopiate și 18 ONG-uri eparhiale