Lansarea monografiei „Protopopiatul Moinești – File de istorie, trecut și prezent”

Vineri, 16 septembrie 2022, de la ora 12, au debutat „Zilele cultural-duhovnicești ale Protopopiatului Moinești”, ediția a VIII-a.

Primul eveniment al zilei a fost unul cultural, având loc lansarea cărții „Protopopiatul Moinești - File de istorie, trecut și prezent”, din Colecția Monografică și apărută la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, și care îl are ca autor pe Pr. Lt. Col. Paraschiv Banciu, de la Biserica Inspectortaului Județean al Jandarmeriei Bacău, și până de curând preot paroh la Parohia Asău din cadrul Protopopiatului Moinești.

În deschiderea întrunirii, părintele protopop Costel Mareș a urat bun venit tuturor celor prezenți la această ediție cultural-duhovnicească și mai cu seamă la această lansare.

Apoi, moderatorul evenimentului părintele secretar eparhial Ciprian Ioan Ignat a oferit pe rând cuvântul celor implicați în acest eveniment.

Mai întâi, pr. prof. dr. Nicolae Hurjui de la Catedrala „Înălțarea Domnului” din Bacău prin informațiile oferite a familiarizat pe cei prezenți cu această lucrare editorială, după care pr. lt. col. Paraschiv Banciu, autorul acestei apariții editoriale, a făcut o incursiune prin toată această muncă asiduă desfășurată la întocmoitrea acestei monografii, care a fost totodată și lucrarea sa de gradul I în preoție.

Cuvinte de laudă și apreciere au mai avut pr. Eduard Cozma, preot la Catedrala Sfântul Nicolae din Bacău și preot profesor la catedra de Dogmatică de la Seminarul Teologic Liceal „Episcop Melchisedec” din Roman, Pr. Protopop Ioan Bârgăoanu, Protopopiatul Onești, Pr. Colpoș Răzvan, Parohia Boiștea I, Dărmănești, Protopopiatul Moinești, Pr. Prepeliță Daniel, Parohia Sf. Spiridon, Comănești, Protopopiatul Moinești, dl. profesor Breahnă Neculai, consilier local al UAT Moinești, dar și Colonel Babiș Adrian, inspector șef al Inspectortaului Județean al Jandarmeriei Bacău.

 

Pr. Cristian-Ioan Balaban