Lansarea Albumului Tabarei de vară - „Hârja on-line 2020”

În data de 3 octombrie 2020 a avut loc lansarea Albumului Taberei de vară - Hârja on-line 2020.        

Cu binecuvântarea și în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în perioada 3-7 august 2020, s-a desfășurat la Hârja a doua ediție a taberei de vară intitulată ,, Satul românesc văzut prin ochii copilăriei. Familia și filantropia în Biserica lui Hristos’’.

Dat fiind faptul că anul acesta nu a fost unul prielnic pentru întâlnirile  față către față datorită pandemiei de Covid -19, acest eveniment s-a desfășurat în mediul on-line, unde au fost prezenți un număr de 120 copii, care au participat la 10 ateliere interactive susținute de diferite personalități ale mediului bisericesc și academic printre care amintim pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, care a adresat cuvântul de bun venit și de binecuvântare a taberei, Preasfințitul Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, care de asemenea a felicitat ideea organizatorilor și a adresat cuvânt de învățătură celor prezenți; Pr. Prof. Ioan Vicovan, Decan al Facultății de Teologie ,,Dumitru Stăniloae’’ din Iași;  Pr. Prof. Dr. Ioan - Cristinel Teșu, Prodecan al Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași; lector  Bogdan Neculau care a susținut un atelier despre ,, Importanța Deciziilor’’; lector asoc. dr.  Petronela Polixenia Nistor, care le-a vorbit celor  prezenți despre ,, Dezvoltarea personală a copiilor’’; Veronica  Iani care a suținut o prelegere pro viață; Pr. Ilarion Mâță, gazda evenimentului și Președinte al Asociației ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare-Hârja’’, care a adus în discuție rolul filantropiei între generații. Alături de aceștia au mai fost și alți profesori apropiați de Biserică și de Asociația de la Hârja, care i-au învățăt pe copii să coloreze să picteze, să confecționeze anumite lucruri din origami, să compună poezii și să realizeze alte activități recreative și de societate.

    Astfel că, în data de 3 Octombrie 2020, copii împreună cu o parte coordonatori, s-au reîntâlnit cu bucurie și cu nerăbdare din nou în mediu online pe platforma Zoom, tocmai pentru ca să se facă părtași cu toții lansării albumului cu fotografii realizate în  tabăra online, fotografii care au fost făcute în timpul activităților, și care s-au strâns în acest album ce ulterior a fost distribuit fiecăruia  ca semn de mulțumire și recunoștința  atât copiilor cât și coordonatorilor de ateliere și de centre de zi atât din țară cât și de peste hotare.

   În încheierea întâlnirii Părintele Ilarion Mâță le-a mulțumit tuturor celor care au fost implicați în desfășurarea taberei și a activităților acestora, i-a mulțumit masterandului Lucian Ciuhodaru, coordonatorul voluntarilor Asociației Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja, cel care s-a ocupat în mod direct de realizarea acestor albume, și a îndemnat la rugăciune pe cei prezenți pentru ca Dumnezeu să se milostivească de noi și să facă posibilă în anul care vine întâlnirea față către față la o nouă tabără  în sătucul de la Hârja.

 

Testimoniale

    Această tabără online a fost o nouă provocare pentru toți atât pentru organizatori cât și pentru noi cei care am participat la aceasta. Cu toate că activitățile online nu sunt la fel plăcute ca și activitățile față către față, acest lucru nu s-a simțit aici deoarece m-au captivat și m-au ajutat să fac anumite lucruri pe care nu credeam că le pot face.(Constantinescu Ilinca - jud. Prahova)

(Pr. Petru - Nicolae Toma)