La Roman au debutat astăzi, 15 mai, manifestările prilejuite de cea de-a XIV-a ediție a ”Zilelor Episcop Melchisedec”, derulate cu binecuvântarea și sub coordonarea directă a Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul
Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, a sfinţit astăzi, 15 mai, troița ridicată în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni și a eroilor neamului românesc. Cu acest prilej, Preasfinţia Sa a oficiat slujba Parastasului pentru eroii neamului şi pentru ctitorii Bisericii "Sfinţii Voievozi" din municipiul Roman. În cuvântul adresat celor prezenţi, Preasfinția Sa a mulţumit celor care au ctitorit această frumoasă troiţă, în mod deosebit preoţilor slujitori de la biserica "Sfinţii Voievozi". ”A fost un eveniment deosebit, încadrat frumos în sărbătoarea prilejuită de împlinirea a 122 de ani de la trecerea la cele veşnice a Episcopului Melchisedec Ştefănescu", a declarat pr. Dragoş Munteanu, protopop al Protopopiatului Roman.
Cea de-a XIV-a ediție a ”Zilelor Episcop Melchisedec” a continuat la ora 17.00, la Liceul Teologic ”Episcop Melchisedec” din Roman. Avându-l ca moderator pe preotul Valentin Băltoi, consilier cultural al Eparhiei Romanului și Bacăului, manifestarea a debutat cu prezentarea conferinței ”Episcop Melchisedec Ștefănescu – păstor și liturghisitor”, susținută de prof. univ. dr. Alexandru M. Ioniță de la Universitatea ”Ovidius” – Constanța. Distinsul profesor a prezentat aspecte relevante din viața și activitatea ilustrului ierarh, implicarea lui în viața Bisericii, reliefând importanța sa pentru cea de-a doua jumătate a veacului al XIX-lea. A urmat apoi un scurt concert de muzică psaltică, în interpretarea coralei ”Laudamus” dirijată de prof. Gheorghe Gozar, după care a fost lansat volumul ”Cuvinte vii” din colecția ”Opera omnia” - Melchisedec Ștefănescu, de către arhim. Pimen Costea, exarhul mănăstirilor din Eparhia Romanului și Bacăului, care a diortosit această carte. În continuare, s-a făcut o scurtă prezentare a Simpozionului național ”Crucea în imaginația copiilor”, ajuns la cea de-a III-a ediție, după care a urmat cuvântul de învățătură al Preasfințitului Părinte Episcop Ioachim Băcăuanul, care a prezentat imaginea lui Melchisedec Ștefănescu, ierarh providențial pentru viața Bisericii, cu o complexă activitate cărturărească, filantropică și pastorală. De asemenea, Preasfinția Sa a vorbit despre rolul providențial pe care l-a avut în epocă Episcopul Melchisedec Ștefănescu, el fiind receptat de posteritate ca un ”om-instituție, care a reușit să facă sinteză într-o lume parcelată și fracturată de interese științifice diversificate, punând Biserica în centrul interdisciplinarității și al științei universale”. Tot în cuvântul său, Preasfințitul Părinte Ioachim a îndemnat pe cei prezenți, în special pe tinerii seminariști, să conștientizeze importanța identității spirituale a ființei naționale și, de asemenea, a propus ca model figura enciclopedistă a ilustrului ierarh.