Elevii instituțiilor de învățământ aflate sub ascultare canonică de chiriarhul Romanului și Bacăului au participat vineri, 14 februarie, la slujba de pomenire a marelui ierarh Melchisedec Ștefănescu, apoi la o prelegere susținută de un elev seminarist cu privire la contribuția ilustrului episcop la dobândirea autocefaliei Bisericii ortodoxe Române.
Venirea pe lume pe 15 februarie 1823 în familia preotului din Gârcina a celui ce avea să fie denumit odinioară „cel mai învățat episcop al românilor” a fost evocată de elevii celor trei instituții de învățământ aflate sub patronajul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, Grădinița cu program Prelungit „Episcop Melchisedec” și Școala „Mușatinii”, aceștia participând vineri, 14 februarie, la parastasul oficiat în Catedrala Arhiepiscopală de un sobor format din slujitori ai sfântului locaș și din profesori ai liceului teologic romașcan. Ceremonia a fost urmată de o prezentare a contribuției lui Melchisedec Ștefănescu la proclamarea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, expusă de elevul Bumbu Iustin George, din clasa a X-a A: „Astăzi, Biserica Ortodoxă Română este autocefală, cu o organizare independentă și cu ierarhi aleși dintre fiii neamului românesc. În urmă cu mai bine de un secol, biserica noastră depindea de Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, iar ierarhii români nu aveau libertatea de a conduce viața bisericească fără influențe străine. Autocefalia, adică independența canonică a Bisericii Ortodoxe Române, nu a fost un dar primit cu ușurință, ci rodul unei lupte îndelungate”.
Apoi a fost prezentată viața episcopului Melchisedec Ștefănescu, socotit de posteritate drept unul din părinții autocefaliei, evocându-se pregătirea sa teologică, începută la Seminarul de la Socola: „Datorită aptitudinilor sale intelectuale a fost trimis să studieze la Academia duhovnicească de la Kiev, unde a dobândit o pregătire temeinică teologică și istorică”.
În încheiere, directorul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru binecuvântarea acordată în vederea realizării acestei activități de comemorare a ierarhului părinte al autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.
(Pr. I. A.)