Izvorul Tămăduirii, la Catedrala arhiepiscopală din Roman

13 Aprilie 2018

Sfințirea Apei din Vinerea Luminată a fost săvârșită la Catedrala Arhiepiscopală din Roman în cadrul unei slujbe speciale oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, imediat după săvârșirea Sfintei Liturghii.

       Sărbătoarea închinată Maicii Domnului, ea însăși Izvor al Tămăduirii, din Vinerea Luminată, a fost serbată într-o atmosferă încărcată de solemnitate la Roman.

În rânduiala tradiției, la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva”, slujba de sfințire a Apei din Vinerea Luminată, numită și Agheasma Mică, a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, înconjurat de un soborul de preoți și diaconi slujitori ai acestui sfânt locaș.

Pe scena special amenajată în curtea Centrului eparhial de la Roman, ierarhul i-a binecuvântat pe credincioșii prezenți la slujbă, după care a ținut un cuvânt de învățătură în care a explicat semnificația acestei zile liturgice, precum și legătura dintre perioada intitulată Săptămâna Luminată și sfințirea Apei din sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

În cuvântul rostit cu această ocazie, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a vorbit credincioșilor  și despre lucrarea Maicii Domnului în viața noastră:

Maica Domnului este ea însăși izvor al tămăduirilor născând nouă pe Hristos, cel ce ne izbăvește și ne tămăduiește de toată neputința. De aceea o cinstim astăzi, în Săptămâna Luminată, la sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.

Sărbătoarea îşi trage denumirea de la o minune savârşită de Maica Domnului prin apa unui izvor cu putere tămăduitoare, descoperit de un creştin pios, pe nume Leon, prin mijlocirea Maicii Domnului. Ajungând apoi în funcţie importantă de stat al Imperiului de Răsărit (457-474), el a înălţat pe acel loc în anul 457 o biserică numită „Izvorul tămăduirii", închinată Maicii Domnului. Biserica a fost restaurată şi îngrijită de împăraţii Iustinian, Vasile Macedoneanul şi Leon Înţeleptul.

Biserica „Izvorul tămăduirii" a devenit apoi un centru de manifestare a puterii şi milostivirii Maicii Domnului faţă de cei în suferinţă. Alături de Mântuitorul, care se arată în această săptămână ca izvor al vieţii şi învierii noastre, Maica Domnului apare ca ocrotitoare a vieţii noastre şi „Izvor al tămăduirilor". În această zi, după Sfânta Liturghie, în biserici, şi uneori la fântăni şi izvoare, se săvârşeşte slujba sfinţirii apei, după o rânduială specială. În unele părţi din ţară, preoţii merg şi stropesc casele credincioşilor cu această apă sfinţită, foarte căutată în viaţa lor.

(pr. Daniel Marari)