Istorie și tradiții. Prohozești 600 (1419 - 2019) „Drumul carelor”

29 Martie 2019

Joi, 28 martie 2019, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim, și în contextul anului 2019 - Anul omagial al satului românesc (al preoților, învățătorilor și primarilor gospodari) și Anul comemorativ al Patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu și al traducătorilor de cărți bisericești”, în Parohia Prohozești I, Protopopiatul Moinești, s-a desfășurat proiectul Istorie și tradiții. Prohozești 600 (1419 - 2019) „Drumul carelor”.

Coordonatorul proiectului, părintele paroh Andrioaie Ciprian a avut ca parteneri în desfășurarea și marcarea acestui eveniment, o serie de persoane însemnate ale satului Prohozești, din diferite domenii de activitate, care prin cuvântul lor au evidențiat personalitatea și implicarea unor oameni ce au marcat de-a lungul istoriei celor  600 de ani dezvoltarea satului Prohozești.

Sărbătoarea comunității s-a desfășurat pe două secțiuni. Una, în care s-a săvârșit slujba Aghezmei și Taina Sfântului Maslu, și o a doua parte culturală, în care s-a vizionat un film documentar legat de istoricul parohiei, și în care s-au evocat, pe diferite domenii, personalitățile satului Prohozești.

Astfel, pentru început, a luat cuvântul părintele Petru Moraru, fost paroh al Parohiei Prohozești, care a relatat istoricul Parohiei Prohozești cu bisericile din zonă și a evidențiat preoții marcanți ai satului Prohozești dintre care amintim: părintele Neculai Patrichi, părintele Dimitrie Patrichi - fiul,  părintele Chiriac Zota, și părintele Constantin Crișan.

Doamna profesoară Grigoraș Elena, pe lângă informațiile oferite celor prezenți, a citit și documentul de atestare documentară din anul 1419.

Doamna profesoară Agachi Mariana a oferit un moment poetic, citind o poezie, compozitie personală, dedicată momentului aniversar.

A urmat intervenția domnului profesor Mihai Virgil care a subliniat importanța educației prin personalitatea învățătorilor din zonă, punând accent pe familiile învățătorilor Chirnoagă Gheorghe și Olimpia și a învățătorilor Agachi Costică și Marghioala.

Doamna profesoară Zaharia Elena a relatat istoricul școlilor de pe coprinsul satului Prohozești.

O altă intervenție a fost cea a doamnei învățătoare Mărioara Balaban care, în cuvântul dumneaei, a scos la iveală mărturiile unor oameni de cultură legate de locurile satului Prohozești și ale comunei Poduri. De exemplu, pictorul Ștefan Luchian a imortalizat diferite lucrări precum „Moara de la Poduri”, „Lunca de la Poduri”, „La capul satului”.

Seara a fost încheiată cu cuvântul părintelui Ioan Andrioaie, fost protoiereu al Protopopiatului Moinești și tatăl părintelui paroh Ciprian Andrioaie. „Fără istorie, fără justiție, fără viață morală și fără cultură, nu putem progresa.”

(Pr. Cristian Balaban)