IPS Părinte Ioachim a sfințit biserica Parohiei Fulgeriș

         În dimineața zilei de 3 octombrie, anul mântuirii 2021, în Duminica a 19-a după Rusalii, în urma finalizării lucrărilor de zidire, amenajare și înfrumusețare a bisericii cu hramurile „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” și  „Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou, din Basarabi" din parohia Fulgeriș, Protopopiatul Sascut, după opt ani de trudă continuă, aceasta a îmbrăcat veșmântul sfințirii prin dragostea lucrătoare a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

         În slujire, alături de Ierarh, cu prilejul sfințirii acestei porți a cerului, au fost părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, părintele Vasile Abageru, protopop al Protopopiatului Sascut, ieromonahi și preoți din parohiile din apropiere. La acest eveniment unic din viața parohiei au fost prezente autorități centrale, județene și locale, domnul primar Vișinel Grădinaru, precum și mulțime de credincioși din comunitatea de credință, dar și din satele învecinate.

         Biserica are în componența ei edilitară o sală de mese, o bibliotecă pusă sub patronajul "Sf. Ierarh Dosoftei mitropolitul Moldovei" și o capelă mortuară. De asemenea, pentru a păstra sacralitatea, dar și din motive practice în perioada anotimpului cald, s-a procedat la construcția unui altar de vară închinat Sfintei Teodora de la Sihla, pe locul sfintei mese a vechii biserici, care a fost binecuvântat astăzi de către Ierarh.  În cadrul Liturghiei a fost oficiată și o slujbă de parastas pentru toți ctitorii clerici și mireni mutați în eternitate.

         În cuvântul său, ÎPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a explicat semnificația sfințirii unei biserici și a îndemnat pe cei prezenți la trăirea sinceră a credinței ortodoxe. De asemenea, acesta a felicitat preotul din această comunitate și credincioșii implicați pentru deosebitele lucrări realizate în parohia lor.

Preacuvioase părinte vicar eparhial, preacucernice părinte protopop, preacucernici părinți, preacuvioasă maică stareță, distins domnule primar, autorități centrale, județene și locale, iubiți credincioși și credincioase, dragii mei prieteni! Bine v-am găsit și vă mulțumim mult pentru frumoasa primire pe care ne-ați făcut-o aici, la Fulgeriș, unde s-a zidit această casă a lui Dumnezeu care are două roluri: cel liturgic și cel filantropic. Putem spune că aici, în satul acesta, se practică și Liturghia și filantropia, praxis și theosis, adică practica și îndumnezeirea. Iată, ce frumos este aici, între codrii aceștia, unde dăinuie duhul sfințeniei! Sunt impresionat de cum ați venit astăzi, aici, ca să redăm cultului, în mod oficial, această casă de rugăciune care va fi, prin consacrarea ei, o poartă a cerului și un loc de întâlnire cu Dumnezeu. Cunosc ostenelile și râvna frățiilor voastre, cunosc smerenia voastră, dar și abnegația voastră, în același timp, trăite într-o perioadă foarte greu de gestionat; parcurgem timpuri dificile, dar cu toate acestea, Biserica, precum o corabie sfântă, înaintează către oceanul tulburat al vieții cotidiene și adună pe naufragiați în sânul ei ca să îi ducă la mântuire. Mă rog Bunului Dumnezeu să vă dăruiască pace și liniște, bucurii și mângâieri duhovnicești, iar către sfârșitul vieții să vă deschidă ușa Raiului pentru că ați lucrat, v-ați ostenit și v-ați jertfit pentru bunăcuviința Casei Lui Dumnezeu și pentru înfrumusețarea acesteia. Vă mulțumim încă odată pentru primirea pe care ne-ați făcut-o și pentru prezența acestor copilași care păstrează tradițiile de la moșii și strămoșii voștri.

La final, părintele paroh Marian-Gabriel Radu a mulțumit Bunului Dum­ne­zeu pentru toate bine­fa­ce­rile primite, Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintelui protopop, preoților împreună slujitori, precum și credincioșilor prezenți la slujbă. Acesta a primit, la recomandarea părintelui protopop, distincția onorifică de iconom stavrofor, iar toți ctitorii înnoitori, binefăcătorii și donatorii acestui sfânt lăcaș au primit câte o distincție de vrednicie din partea Arhipăstorului. După slujba de târnosire a locașului de cult, credincioșii prezenți la această sărbătoare a parohiei au primit binecuvântare din partea Înaltpreasfințitului Arhiepiscop Ioachim de a intra în Sfântul Altar. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul Psaltic "Filomelos" din Borzești.

...

         Consistența acestei frumoase lucrări de zidire și înnoire a fost dată în acești ultimi ani și de componentele liturgică, social-filantropică sau cultural-educativă. Alimente, haine, rechizite, materiale sanitare, tablete și laptopuri oferite  copiilor (în parteneriat cu Asociațiile Mama Olga și Mie îmi pasă), șase ediții ale unui program de tip catehetic Școala de vară, pelerinaje și excursii, concerte caritabile de Crăciun (în parteneriat cu Asociația Culturală Filomelos – Borzești) sau lansarea unui CD de colinde al grupului de copii din parohie (Crăciunul e magic), fiind doar câteva moduri de exprimare ale acestora. De remarcat este și faptul că Părintele Arhiepiscop Ioachim a ajutat personal financiar la achiziționarea materialului lemnos al acoperișului. Între ctitorii ridicării acestui lăcaș de cult se numără monahia Luciana Afloarei (stareța mănăstirii Buna Vestire - Pogleț), părintele protosinghel Siluan Antoci (starețul Mănăstirii Înălțarea Sfintei Cruci - Neamț), părintele protosinghel Claudiu Panțâru (egumenul Schitului Sfântul Cuvios Eftimie cel Mare - Târgu Ocna), ieromonahul Damaschin Popa (viețuitor al Schitului Prodromu - Sf. Munte Athos), domnul Răzvan – Horațiu Radu (Secretar General al Ministerului Justiției), doamna avocat Gabriela-Laura Rotaru, precum și pe membrii Consiliului Local și Primăriei Pâncești, dar și vrednicii de pomenire arhimandritul Arsenie Voaideș, fostul stareț Mănăstirii „Sf. Sava” – Berzunți și arhimandritul Epifanie Bulancea, duhovnicul Mănăstirii „Măgura Ocnei”.

( pr. Daniel-Ionel Marari)