La Biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” din cartierul Șerbănești - Bacău, Dumnezeiasca Liturghie a fost oficiată astăzi de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, sub protia pr. protopop Costică Busuioc. În cadrul Sfintei Liturghii arhierești au avut loc o hirotonie întru preot și un botez. După Sfânta Liturghie a avut loc slujba Vecerniei speciale și premierea elevilor care s-au remarcat la etapa județeană a Olimpiadei de Religie și alte concursuri de specialitate desfășurate de anul acesta.
Dimineața zilei Cincizecimii a adus bucuria revederii Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim cu bunii creștini din parohia Șerbănești, cartier al municipiului Bacău, la Biserica "Pogorârea Duhului Sfânt".
Parohia Șerbănești se remarcă prin efervescență spirituală, dar și prin implicarea activă a părintelui paroh Adrian Ghinea, alături de părinții slujitori Vasile Busuioc și Ciprian-Mihai Gunea, în desfășurarea multiplelor activități derulate aici, atât cultural-catehetice, prin Centrul parohial „Didascalos”, cât și social-filantropice, prin Centrul „Sfânta Treime”.
La timpul liturgic specific, ierarhul a oficiat slujba botezului pentru pruncul Matei, fiul familiei diaconului Alexandru-Laurențiu Nistor, care, la rândul său a fost hirotonit, tot astăzi, preot pe seama Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului, metoc chiriarhal.
După Sfânta Liturghie arhierească a avut loc slujba Vecerniei "plecării genunchilor", în urma căreia, potrivit tradiției, fiecare credincios participant la sărbătoare a primit crenguțe de tei sfințite de către ierarh. Ziua a continuat cu premierea elevilor care s-au remarcat obținând rezultate deosebite la Olimpiada de Religie, faza județeană, și alte activități la aceeași disciplină, pe parcursul anului școlar 2018-2019. Aceștia, prin intermediul pr. Adrian Alexandrescu, inspector pentru disciplina Religie în cadrul ISJ Bacău, au primit diplome și cadouri din partea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.
Chiriarhul a felicitat pe toți cei care au făcut posibil acest înălțător moment și a adresat un cuvânt de binecuvântare, felicitare și încurajare tinerilor premiați.
Voi trebuie să deveniți Oameni între oameni, spre bucuria părinților, a dascălilor și a Bisericii din care faceți parte. Această bucurie să o păstrați, pentru că ea înnobilează și persoana voastră și personalitatea celor care se ocupă de creșterea voastră trupească și intelectuală."
Adresându-se preoților parohiei Șerbănești, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a adăugat:
"Acești tineri vor rămâne permanent marcați de lucrurile frumoase pe care Biserica le face pentru ei și pentru părinții lor. Preacucernici părinți slujitori, aici, prin școala bisericească "Didascalos" vă ocupați de copii și tineri, de educația și creșterea lor spirituală și de binele lor material, tocmai pentru ca ei să aibă condițiile cele mai bune pentru învățătură. Tocmai de aceea vă felicit pentru frumoasa lucrare misionară."
În continuare, Ierarhul a vorbit credincioșilor și despre sărbătoarea de astăzi:
Rusaliile pe care le sărbătorim an de an reprezintă un moment privilegiat al existenței noastre, în care vedem însuși rostul calendarului liturgic, care este orientat în întregime de la venirea lui Iisus, către venirea Duhului Sfânt. Pogorârea Duhului Sfânt este atât efectul întrupării Mântuitorului, cât și sensul profund, substanța însăși a Sfintei Euharistii, taină pentru care suntem și astăzi aici împreună. Taina Duhului Sfânt este taina iubirii Sfintei Treimi în totalitatea Ei, este un fux infinit între Persoanele divine, care ne antrenează într-o manieră irezistibilă și la care nu putem decât să aderăm cu toată puterea. Aceasta este semnificația sărbătorii pe care o trăim astăzi.
La evenimentul liturgic al acestei zile, răspunsurile la strană au fost date de către corala Filomelos din Onești. La final, credincioșilor prezenți la slujba de hram, le-au fost oferite peste 1000 de pachete cu mâncare caldă, special pregătită pentru această zi. (pr. Daniel-Ionel Marari)