IPS Părinte Ioachim: „Axa noastră este Hristos!”

Programul duhovnicesc de la Biserica „Sf. Ioan” a continuat astăzi de dimineață după toată rânduiala mănăstirească. Slujbele au fost oficiate de către un sobor de preoți sub protia părintelui Amfilohie Brânză, duhovnicul Mănăstirii Diaconești. Răspunsurile la strană au fost date în glăsuire psaltică de grupul de monahii de la Mănăstirea Diaconești, coordonate de maica stareță Evloghia Chirvase.

În această perioadă, de luni până sâmbătă, între orele 6.45 si 22.30 credincioșii au posibilitatea de a participa la un program liturgic complet, după tipicul slujbelor de mănăstire, începând cu Utrenia și terminând cu Miezonoptica.

Joi, după slujba Vecerniei, în lăcașul închinat Nașterii Sf. Ioan Botezătorul, din Bacău a avut loc și Conferința „Parohia şi Mănăstirea - două mâini, aceeaşi lucrare de întărire şi înnoire duhovnicească a omului”.

Într-un mod inedit de organizare, conferința a adus în atenția auditoriului, în calitate de conferențiari, trei reprezentanți ai monahismului – IPS Arhiepiscop Ioachim, arhim. Serafim Huzdup, protos. Amfilohie Brânză –, trei preoți de mir – pr. Constantin Sturzu, pr. Nicolae Hurjui, pr. Ciprian Cloșcă – și  doi reprezentanți ai laicatului creștin – prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, prof. univ. dr. Anton Adămuț. Fiecare a fost invitat să susțină o alocuțiune, abordând tema propusă pentru meditație din diverse perspective, moderatorul evenimentului fiind Pr. Marius Popescu.

Părintele arhimandrit Serafim Huzdup, Consilier eparhial, a deschis discuțiile propunând celor prezenți o meditație asupra rolului monahului în ziua de astăzi: „Astăzi monahului i se cere să fie slujitor, să ofere asistență, însă în slujitor întotdeauna trebuie să se vadă și rugătorul.” În continuare prof. univ. dr. Nicu Gavriluță, decanul Facultății de Filosofie a Universității „Al. I .Cuza” din Iași, din perspectiva intelectualului laic, a formulat îndemnul de a „păstra valorile tradiționale românești fiind model de viață pentru celălalt.”.

În continuare, pr. Ctin Sturzu, Consilier cultural al Arhiepiscopiei Iașilor, a concluzionat pornind de la alocuțiunile antevorbitorilor și de la experiența personală, făcând trimitere la cuvintele unui părinte contemporan, că: parohiile ortodoxe nu vor rezista dacă nu vor căpăta o dimensiune moanstică. Pr. Amfilohie Brânză, duhovnicul Mănăstirii Diaconești, a sublliniat că „Sensul duhovnicesc al vieții este esențial! A crede în Dumnezeu nu înseamnă a accepta că El există, ci înseamnă a crede că eu exist prin El, depind de El!”

Următorul invitat să susțină o alocuțiune a fost prof. univ. dr. Anton Adămuț, prodecan al Facultății de Filosofie a Universității „Al. I .Cuza” din Iași, făcând trimitere la Jurnalul Fericirii al lui Nicolae Steinhardt a atras atenția asupra faptului că, atunci când nu avem cum să ajungem la o mănăstire, avem totuși posibilitatea de a „ne face noi mănăstire”, urmând rânduiala și modul de viață călugăresc.

Părintele Nicolae Hurjui, de la Catedrala „Înălțarea Domnului" din Bacău a surprins cooperarea dintre mănăstire și parohie spunând că „Mănăstirea lucrează cu ceea ce parohia îi furnizează, iar parohia se îmbogățește permanent cu viața monahală”. Părintele Ciprian Cloșcă din Parohia Izvoare, a indicat trei direcții de acțiune specifice moanhilor, dar care sunt utile si mirenilor: „Fugi, taci, liniștește-te!”

 Concluziile întâlnirii au fost formulate de IPS Arhiepiscop Ioachim, care a apreciat că „Scopul creștinului este mântuirea. Se pot mântui atât cei din parohie, cât și cei din mănăstire, atât cei căsătoriți cât și monahii, dacă țin cont de faptul că nu te poți mântui în manieră egoistă, ca individ, ci numai ca persoană! Axa noastră este Hristos!”

 

Cea de a 5 zi a săptămânii duhovnicești organizate la parohia „Sf. Ioan” din Bacău, continuă conform programului din zilele anterioare, la care se adaugă slujba Privegherii la sărbătoarea Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul. Slujbele de dimineață vor fi oficiate de către: preot Cârlan Aurel – Sf. Trei Ierarh,  preot Dinu Petru – Învierea Domnului, preot Muşat Iulian – Bunavestire, preot Chirica Gheorghe – Sf. Gheorghe. Între 10 și 18, la ralcă se vor afla:preot Popoiu Daniel – Oprişeşti, preot Liche Mihai – Burdusaci, preot Huminiuc Iulian – Răchitoasa , preot Barna Ion – Spria, preot Albu Bogdan – Gloduri, preot Farcaş Ionuţ – Lunca,  preot Bontaş Neculai – Fărcaşa, preot Frunză Adrian – Frunteşti.

Pentru Slujba Privegherii vor sluji:  preot Popescu Gheorghe – Coloneşti , preot Marchidan Benone – Buda, preot Tomozei Mihail – Precista preot Beicu Mihai – Intrarea în Ierusalim, preot Pleşcău Ioan – Sf. Dumitru,   preot Turcu Sorin – Naşterea M. Domnului,  preot Cucu Petru – Horgeşti  preot Bertea Iulian – Boteşti, preot Turcu Sorin – Naşterea M. Domnului.

Răspunsurile, dimineaţa şi seara, vor fi date la strană de maicile de la Mănăstirea Ciolpani.