IPS Ioachim a sfințit la Bacău Monumentul de for public “România Biruitoare”

Un eveniment de o importanță majoră în viaţa şi istoria Bacăului şi a României, pus sub deviza “Vitejii României Biruitoare – Judeţul Bacău în Războiul Întregirii Naţionale”, a avut loc vineri, 27 septembrie, începând cu ora 18:00, în „Parcul Unirii – 1 Decembrie 1918” (fost Parc al Catedralei) din orașul Bacău. Cu această ocazie a avut loc dezvelirea Monumentului de for public “România Biruitoare”, lucrare monumentală din bronz, executată la iniţiativa şi contribuţia Asociaţiei Unlimited Connections Bacău, cu fonduri exclusiv private, oferite de Societatea DEDEMAN. Acesta a fost sfințit de IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Inaugurarea a avut loc la ora 18:00 fiind prezente oficialități centrale, județene și locale. La eveniment a fost prezent și IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, care a venit însoțit de P.Cuv. părinte Pimen Costea, vicar eparhial.

Slujba de sfințire a apei a fost oficiată de părintele vicar Pimen alături de P.C. preot protopop Costică Busuioc și împreună cu un sobor de preoți. Răspunsurile la slujba de sfințire au fost oferite de corala Episcop Melchisedec a protoieriei Bacău.

Părintele Arhiepiscop Ioachim a sfințit ansamblul statuar și apoi a adresat tuturor celor prezenți un cuvânt impresionant în care a vorbit despre eroi și eroism, explicând că doar prin jertfă a avut loc păstrarea unității naționale a României.

Festivitatea a cuprins și un ceremonial militar, fiind urmată de un spectacol de excepţie susţinut de Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, sub bagheta maestrului Ovidiu Bălan, avându-l ca solist pe violonistul Ştefan Tarara;

Programul concertistic a inclus lucrările:

George Enescu – Rapsodia Română Nr.1

Ciprian Porumbescu – Balada pentru vioară și orchestră (solist Ștefan Tarara)

Pablo Sarasate – Zigeunerwisen (solist Ștefan Tarara)

Iosif Ivanovici – Valurile Dunării (alături de Corul Ateneu)

George Enescu – Poema Română (alături de corul Ateneu, condus de prof. Gheorghe Gozar)

....

Monumentul are în centru statuia „României Biruitoare”, așezată pe un cilindru din granit având înălțimea de 3,20 metri. Aceasta este încadrată de statuile „monarhilor întregitori”, Regele Ferdinand I și Regina Maria. Ansamblul cuprinde nume ale unor bătălii din timpul Războiului pentru Întregirea României (1916-1918). Pe faţa de est a soclului este plasată stema de bronz a României Întregite şi deviza “ROMÂNIA SEMPER VICTOR”. În Bacău au funcționat comandamentele Armatei de Nord și ale Armatei a II-a, tot aici s-au format Regimentul 55/56 Infanterie și Regimentul 27 Infanterie Bacău, răsplătite cu Ordinul „Mihai Viteazu”. Regina Maria a vizitat de mai multe ori unitățile de pe linia frontului, iar Regele Ferdinand a ținut un discurs pe șesul din Cleja, promițând împroprietărirea soldaților și votul universal

(pr. Daniel-Ionel Marari)