Sâmbătă, 13 aprilie 2019, de la ora 11.00 a avut loc în localitatea Bogdan Vodă, Str. Principala (E85) nr. 94, județul Bacău, inaugurarea și sfințirea Centrului Rezidențial „Izvorul Tămăduirii” din cadrul Asociației Socio-Medicală „Siloam” Mănăstirea Bunavestire – Tisa Silvestri. Acesta vine să finalizeze, ca treaptă superioară de tratament/terapie a dependențelor de alcool și alte droguri, activități deja desfășurate, în cadrul Centrului de zi „Izvorul Tămăduirii” al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, încă din anul 2011 și care sunt licențiate/acreditate de Ministerul Muncii și Justiției Sociale.
Slujba de sfințire a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, de părintele Costică Busuioc, protopop de Bacău și împreună cu un sobor de preoți și diaconi. La eveniment au fost prezenți doamna Maricica Coșa, Prefect de Bacău și domnul Viorel Manea, primarul comunei Săucești, precum și medici, psihologi, asistenți sociali, dar și alți reprezentanți ai unor unități administrative, economice de stat și private, cu toții sprijinitori ai acestui proiect.
În cuvântul său, Părintele Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a felicitat echipa Centrului Rezidențial și le-a oferit câteva sfaturi duhovnicești, amintind totodată că Dumnezeu este Cel care vindecă rănile cele netămăduite.
Sunt unele defecte ale noastre care au devenit pentru om un fel de zi fără de care nu se poate trăi. Chiar dacă unele patimi se diminuează odată cu vârsta, odată cu trecerea anilor, totuși sunt și unele care nu te mai lasă până la moarte. Aceste răni, aceste păcate, care sunt provocate în sufletul omului sunt uneori tocmai alcoolismul sau drogurile. Există pentru fiecare om câte o patimă care îl stăpânește permanent și deci iată că trebuie în același timp pornit un război duhovnicesc împotriva acesteia. Toată viața noastră trebuie să luptăm împotriva patimilor. Nimeni din lume nu a ajuns la starea de apatia, adică la nepătimire și nu te poți baza că ești stăpân pe voința ta și că ai plecat pe o direcție fără să mai cazi. Uneori o astfel de patimă este foarte greu de biruit și tocmai de aici vine și drama familiei, dar totodată viața noastră este o permanentă moarte și Înviere. Tocmai de aceea, niciodată nu trebuie să ne mândrim că am ajuns la un punct de unde nu mai putem cădea niciodată. Dacă în Altar facem Liturghia Euharistică, în acest așezământ se face o altfel de Liturghie, adică liturghia fratelui, liturghia aproapelui. Cu toții avem satisfacție în noi atunci când gustăm din fructul ascultării. Nimic nu se face fără Dumnezeu. El, la urma activității Sale publice, a zis să rămânem întru iubirea Lui căci fără El nu putem face nimic! Sperăm ca toți cei care pleacă de aici să fie atinși de acea coardă a Duhului Sfânt care să facă să rodească în fiecare fructele dragostei, ale ascultării, ale bunăstării și ale bunei voințe.
La final, Părintele Arhiepiscop Ioachim a oferit din partea sa, pentru Centrul rezidențial nou deschis, o icoană a Sfintei Parascheva de la Iași.
Centrul Rezidențial „Izvorul Tămăduirii” este conceput spre a răspunde tuturor nevoilor în tratarea dependenței de alcool și alte droguri; dispune de 12 camere cu câte două paturi și baie proprie, televizor, frigider și aer condiționat, bucătărie dotată conform ultimelor standarde, sală de mese, cabinete consiliere psihologică, spirituală. psihoterapie, ergoterapie, cabinet medical, săli recreere și spații petrecere timp liber și de studiu, curte spațioasă cu parc și spații verzi, spălător/uscător haine, birouri și diverse spații utilitare.
Echipa este formată din terapeuții Centrului de zi pentru prevenire, evaluare și consiliere antidrog „Izvorul Tămăduirii” și este coordonată de Pr. Liviu Burlacu.
Membrii echipei au o experiență de nouă ani și mii de cazuri tratate din județul Bacău și din toată țara. La actuala echipă s-au mai alăturat încă alte patru persoane de specialitate (adictologi, consilieri etc) care să răspundă tuturor nevoilor terapeutice tocmai pentru a ajuta la vindecarea celor care vor fi pacienți în acest centru modern, care prin seriviciile medicale și duhovnicești de calitate, își propune recuperarea, reabilitarea, formarea, orientarea reinserția și reintegrarea socială a persoanelor dependente de alcool, droguri și alte substanțe psihoactive.
Scopul centrului este de a oferi ajutor specializat persoanelor dependente dintr-o perspectivă personalizată, având ca model Programul terapeutic Minnesota ce acoperă în tratament toate cele 4 dimensiuni ale ființei umane: biologică, psihologică, socială și spirituală. (pr. D.I.M)