IPS Ioachim a sfințit așezământul social-filantropic al Mănăstirii Parincea

În duminica a 13-a după Rusalii, când Biserica Ortodoxă pomenește pe Sfântul Mucenic Macarie și pe Sfântul Mucenic Eudoxie, la Mănăstirea cu hramurile „Sfântul Nicolae din Câmp și „Nașterea Maicii Domnului din localitatea băcăuană Parincea, protopopiatul Bacău, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a sfințit așezământul social-filantropic construit aici cu multă trudă în ultima perioadă, care va deservi atât personalul  monahal cât și pelerinii aflați în vizită.

Slujba sfințirii a fost succedată de slujba Sfintei Liturghii, sub protia P.Cuv. părinte Nicodim Bițic, exarhul mănăstirilor din Eparhia Romanului și Bacăului.

După slujba de sfințire a așezământului ce va avea ca hram pe „Sf. Cuvioasă Parascheva de la Iași și pe „Sfânta Evlampia, IPS Părinte Ioachim a adus mulțumiri maicii starețe Tatiana Lungu pentru  organizare și pentru implicare, precum și credincioșilor pentru că au participat la acest eveniment duhovnicesc.

În cuvântul de învățătură, Părintele Arhiepiscop Ioachim a explicat motivul prezenței sale, îndemnând pe fiecare la rugăciunea personală și pentru aproapele.

Am venit astăzi aici în contextul hramului care va fi în data de 8 septembrie a.c., de sărbătoarea Nașterea Maicii Domnului, pentru a binecuvânta tot ce s-a construit aici, sub îndrumarea maicii starețe  și a părintelui duhovnic Calinic împreună cu obștea monahală de aici. La mănăstirea aceasta a fost o mergere către lumină și nu către întuneric, către împlinirea voii lui Dumnezeu, ținând cont de schimbările timpului, de fragilitatea vremii  și de nestatornicia timpurilor. Ispitele întotdeauna vin, dar noi trebuie să ne gândim la biruința lor. Trebuie să avem conștiința valorilor și a ceea ce suntem în această lume și  a îndatoririlor pe care trebuie să le împlinim, pentru ca acestea să fie după voia lui Dumnezeu. Iubiți credincioși să nu uitați să țineți drumul bătătorit spre această mănăstire și să fiți oameni ai rugăciunii!

Ierarhul a vorbit credincioșilor și despre comuniunea cu Dumnezeu a celor prezenți în Biserica luptătoare, dar și în cea triumfătoare.

Mă bucur pentru faptul că Maica Domnului și Sfântul Nicolae din Câmp au ajutat pentru ca aici să rămână o mănăstire frumoasă și că cei care au ctitorit-o și s-au dus la Domnul se bucură din Cer împreună cu noi. Evident că Cerul lui Dumnezeu nu este decât o bucurie și un prezent continuu în Duhul Sfânt. Noi, cei care avem conștiința verticalității spirituale și a prezenței lui Dumnezeu în sufletele noastre înseamnă că suntem în comuniune cu ei, iar absența lor fizică datorită dragostei noastre duhovnicești ignoră prezența lor fizică dintre noi și ei sunt într-un fel prezenți întru absență. Dacă deschidem ochii gândului îi vedem împreună cu noi slăvind pe Dumnezeu.

Cu acest prilej duhovnicesc, maica stareță Tatiana Lungu a fost hirotesită stravroforă, iar părintele duhovnic Calinic Tudorache a fost hirotesit în treapta de protosinghel. De asemenea, au fost oferite din partea Ierarhului distincții de vrednicie tuturor ctitorilor ajutători.  La finalul slujbei, a avut loc slujba Parastasului pentru stavrofora Evlampia Corciu, fosta stareţă a  Mănăstirii Parincea.

...

La slujba Sfintei Liturghii și la slujba de sfințire au luat parte credincioşi care au respectat măsurile de protecție sanitară. (pr. Daniel Ionel Marari)