Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent în ziua de pomenire a Sfinților Împărați Constantin și Elena la parohia ce le poartă numele, din orașul Roman. Chiriarhul a târnosit Sfânta Masă a Altarului de Vară și a sfințit Centrul social-cultural și capela mortuară, ce au fost ridicate între anii 2019-2021. Ansamblul edilitar nou construit a fost pus sub Acoperământul Maicii Domnului.
Slujba sfințirii a fost succedată de slujba Sfintei Liturghii, sub protia părintelui Dan Antoce, protopop de Roman.
Cu prilejul sfințirii, Părintele Arhipăstor Ioachim a rostit un cuvânt de învățătură în care a evidențiat importanța cinstirii Sfinților Constantin și Elena.
În lumina Învierii să vă regăsiți fiecare, întrucât o sărbătoare începe cu Crucea. Crucea presupune jertfă și osteneală, însă acest lemn care era de fapt unul de batjocură până la răstignirea lui Hristos a devenit semnul identității noastre. Semnul crucii să îl vedem pe frontispiciile Cerului, așa cum l-au văzut Constantin și mama sa, Elena. Dincolo de cruce, dacă vedem cu ochii minții că se ridică soarele Învierii, atunci vom înțelege că în acel semn ne regăsim și noi. Sfântul Constantin l-a văzut pe norii Cerului, iar Sfânta Elena a scos Sfânta Cruce, acest semn al identității noastre din pământ. Ea este prima femeie care a organizat, în mod administrativ, o săpătură arheologică. Prin Cruce, noi suntem universali pentru faptul că înainte de a fi români, suntem ortodocși. Credința noastră este în Hristos Cel răstignit și înviat.
Ierarhul romașcan, referindu-se la sfințirea Altarului de vară și a capelei mortuare, a evidențiat importanța rugăciunii pentru cei dragi trecuți la Domnul, precum și faptul că trebuie să ne preocupăm de felul cum să îi înmormântăm pe cei adormiți.
Intrând în comuniune cu Sfinții, intrăm în comuniune pe Masa Altarului și cu cei care ne-au fost dragi, cu cei pe care i-am cunoscut cândva, dar și în speranța că ne vom reuni cândva cu toții în perspectiva mântuirii veșnice. Omul este templu al Duhului Sfânt, dar pe el vine uneori și praful fărădelegilor și trebuie curățit și restaurat prin duhovnic. Duhovnicul este un mormânt care păstrează tainele noastre pentru eternitate.
Ierarhul, în cuvântul său, a felicitat și pe credincioși și pe toți ctitorii care au ajutat cu timp și fără timp la ridicarea acestui impresionant și modern așezământ social, îndemnând la activități culturale și catehetice.
Aici s-a întregit ansamblul eclesial al acestei parohii. Am venit în mijlocul dumneavoastră pentru a serba hramul parohiei, în contextul Învierii și pentru a sfinți Altarul de Vară și Centrul socio-cultural, care va folosi copiilor dumneavoastră pentru activități culturale, catehetice și sociale. Altarul este locul cel mai sacru din care izvorăște o putere, o energie necreată care ne trebuie tuturor pentru ca să putem urca din labirintul acestei vieți către Împărăția Lui Dumnezeu.
La final, părintele paroh Gheorghe Paleu a mulțumit IPS Părinte Ioachim pentru binecuvântare și credincioșilor pentru prezență. De asemenea, au fost oferite din partea Ierarhului distincții de vrednicie tuturor ctitorilor ajutători.
La slujba de sfințire au participat oficialități locale și numeroși credincioși. Frumoasele construcții au fost ridicate cu sprijinul enoriașilor, sponsorilor și cu fonduri de la Consiliul Județean Neamț, precum și de la Secretariatul de Stat pentru Culte.
(pr. Daniel Marari)