IPS Ioachim a sfințit așezământul cultural-catehetic și social-filantropic al Parohiei Mâlosu

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent în mijlocul credincioșilor din Parohia Mâlosu, Protopopiatul Bacău, unde a sfințit așezământul cultural-catehetic și social-filantropic al acestei micuțe, dar inimoase parohii ce este păstorită de preotul Daniel Mera. La acest moment de sărbătoare a fost săvârșită Sfânta Liturghie, prezenţi fiind: Pr. Costică Busuioc, protopop al Protopopiatului Bacău, preoţi din parohiile învecinate, domnul primar Costel Baciu, oficialităţi locale şi numeroşi credincioşi. Lucrările de înnoire au fost posibile cu ajutorul exclusiv al Primăriei Lipova și cu efortul fizic al unor oameni vrednici, fii ai satului.

 

Odată cu încheierea lucrărilor de zidire a Așezământului „Sf. Cuvioasă Parascheva de la Iași” ce va deservi partea cultural-catehetică și social-filantropică a Parohiei Mâlosu, din comuna Lipova, Protopopiatul Bacău, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a dorit să se bucure alături de creștinii din această localitate băcăuană în dimineața zilei de 18 mai 2019, când după oficierea Sfintei Liturghii de către un sobor de preoți în frunte cu preotul Costică Busuioc, protopopul locului, a venit aici și a sfințit această lucrare edilitară măreață, precum și Altarul de vară ce a fost ridicat în imediata apropiere a bisericii parohiale.

Părintele Arhiepiscop Ioachim a îndemnat pe toți credincioșii prezenți la slujba de sfințire să păstreze dreapta credință și să își susțină copiii pentru a putea merge la școală și a participa frecvent la slujbele bisericii.

La final, Ierarhul a oferit părintelui Daniel Mera, în semn de apreciere pentru misiunea duhovnicească exemplară distincția onorifică de iconom, cu dreptul de a purta brâu roșu și bederniță. Au fost dăruite și distincții de apreciere tuturor celor care au oferit ajutorul lor concret pentru edificarea așezământului de curând sfințit.

                ***

Pe cursul pârâului Lipova, într-o zonă depresionară de o rară frumusețe, pe locul numit odinioară «Iazul lui Dumnezeu», pe un teren mlăștinos - între «Dealul Fagului» și «Capu` Dealului», până la «Valea Manolii», satul Mâlosu se întinde pe teritoriul administrativ al comunei Lipova. Până în anul 1990, credincioșii Parohiei Mâlosu au făcut parte din enoria vecină, Valea Caselor; începând însă cu acest an, la inițiativa unor credincioși, s-a început zidirea bisericii parohiale care a și fost apoi sfințită, patru ani mai târziu, de către ierarhul de pioasă amintire Eftimie Luca, în data de 14 octombrie 1994.

În anul 1994, avea să fie ridicată o casă praznicală necesară pentru comunitatea formată din aproximativ 190 de familii de etnie romă și 30 de etnie română, ce formează această parohie. Întrucât dimensiunile acestui așezământ nu ofereau un spațiu generos pentru activitățile sociale și catehetice, după numirea în această parohie a părintelui Daniel Mera, din 2013, s-a demarat acțiunea de construcție a unui nou așezământ social-filantropic și de misiune pastorală.

Astfel, cu ajutorul exclusiv al Primăriei Lipova, pe locul vechii case praznicale, ridicate în 1994, s-a construit un nou așezământ, în lungime de 23 de metri, clădirea se ridică pe două nivele, cu bucătărie la parter și sală de mese care poate fi folosită și ca spațiu multi-funcțional, mansarda fiind spațiul în care vor fi așezate arhiva, biroul parohial și biblioteca. 

În aceeași perioadă s-au realizat lucrări și la întregul ansamblu eclesial, respectiv: executarea a peste 250 m de gard împrejmuitor pentru cimitir; executarea și montarea a peste 50 m de gard forjat pentru biserică; alei noi și cale de acces; edificarea, în proximitatea bisericii, a unui aghiasmatar în formă octogonală; instalarea unei centrale pe lemne cu circuit din țeavă de cupru și restaurarea clopotniței.

(pr. Daniel-Ionel Marari)