IPS Ioachim a sfințit ansamblul eclesial al Parohiei Siretu din Protoieria Bacău

Duminică, 5 noiembrie 2023, în contextul zilelor duhovnicești ale Parohiei Siretu, prilejuite de hramul „Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil”, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent în mijlocul comunității pentru a binecuvânta lucrările de înfrumusețare și înnoire, precum și pentru a marca sfârșitul programului dedicat Anului Omagial al pastorației persoanelor vârstnice în Protoieria Bacău.

La ceasul serii, un sobor de 40 de preoți, aflat sub protia părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, a întâmpinat icoana Maicii Domnului „Ierusalimitissa” de la Parohia Măgura, pentru ca mai apoi să fie săvârșită slujba Vecerniei. La finalul slujbei, cler și credincioși au întâmpinat ierarhul care a binecuvântat poporul și a rostit imnul acatist închinat sfintei icoane, alcătuit de către chiriarh.

În cele ce au urmat, Înaltpreasfinția Sa a binecuvântat untdelemnul și apa pentru a sfinți noul lumânărar al bisericii pus sub ocrotirea Sfintei Mucenițe Fotini, veșmântarul anexat Sfântului Altar, Centrul social ocrotit de către Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și casa mortuară cu hramul „Învierea lui Lazăr”.

În cuvântul său, ierarhul a vorbit despre bucuria unei comunități de a avea haina nouă a sfințirii și a binecuvântării:

Iubiți credincioși, așa după cum se vede, totul este îmbrăcat în haină nouă și parcă totodată s-au reînnoit și sufletele noastre și ale frățiilor voastre, mai ales ale celor care alături de părintele paroh ați contribuit la ridicarea și întregirea acestui ansamblu bisericesc. Mă bucur nespus și vă felicit pentru frumoasa primire făcută. Cu bucurie am venit pentru a binecuvânta osteneala și lucrarea împlinită cu dragoste pentru Biserica lui Hristos.

În continuare, părintele protoiereu a relatat despre lucrările săvârșite la Parohia Siretu, precum și despre proiectul Protoieriei Bacău derulat cu prilejul Anului Omagial 2023:

În această seară, la Parohia Siretu din Protopopiatul Bacău al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost un moment binecuvântat pentru această comunitate, tocmai pentru a sfinți lucrările ce s-au înfăptuit de la numirea ca paroh a părintelui Răzvan-Dimitrie Radu pe seama acestei parohii. S-a construit un lumânărar, s-a renovat capela și centrul socio-educațional „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”. Cu acest prilej, Protopopiatul Bacău a făcut în seara aceasta și încheierea programului dedicat Anului Omagial 2023, unde 35 de preoți care au derulat din luna august și până în prezent, precum și în întreg anul, o serie de activități menite să evoce această lucrare și să arate prezența Bisericii alături de persoanele vârstnice.

Părintele Răzvan-Dimitrie Radu, parohul bisericii, a vorbit despre începutul zilelor duhovnicești ale parohiei și despre programul care va urma:

Din mila lui Dumnezeu, odată cu venirea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în parohia noastră am început programul duhovnicesc al comunității dedicat zilelor hramului „Sfinților Arhangheli.” Avem bucuria de o avea în pelerinaj pe icoana Maicii Domnului „Ierusalimitissa” de la Parohia Măgura, care va rămâne aici până miercuri, 8 noiembrie. Programul hramului va continua în fiecare zi până atunci, așa după cum ierarhul a binecuvântat, având dimineața și seara program de rugăciune pentru ca toți credincioșii să poată veni să se închine Maicii Domnului.

Pentru râvna depusă în ascultarea de asistent social al Protoieriei Bacău, precum și pentru lucrările de reamenajare și înfrumusețare derulate în cadrul parohiei, părintele Răzvan-Dimitrie Radu, parohul bisericii, a fost hirotesit iconom stavrofor, ierarhul oferind însemnele specifice și gramata chiriarhală.