În străvechiul chivot mușatin închinat ocrotitoarei Eparhiei Romanului și Bacăului, a fost săvârșită astăzi, 14 octombrie 2019, în ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva, slujba hramului de un sobor de ieromonahi, stareți ai mănăstirilor de pe cuprinsul Eparhiei, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim.
Pelerinii moldavi și credincioșii romașcani au participat astăzi, 14 octombrie, la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva la Catedrala arhiepiscopală din Roman. Sfântul locaș, ctitorie mușatină din veacul al XV-lea, ce o are ca protectoare pe Ocrotitoarea Moldovei din vremea voievodului Alexandru cel Bun, s-a umplut de lumina sărbătorii din mijlocul lui brumărel.
Alături de cei care au trăit bucuria hramului de la Roman, s-au aflat și părinți stareți și maici starețe care se nevoiesc în mănăstirile din județul Bacău, prezența acestora fiind o mărturisire vie a evlaviei și a dragostei cinului monahal moldav față de Sfânta Parascheva.
La slujba Utreniei și apoi a Sfintei Liturghii au participat în această zi de prăznuire a hramului reprezentanții cei mai de seamă ai mănăstirilor din cuprinsul administrativ-canonic al Eparhiei, împlinind astfel o tradiție statornicită de Chiriarhul de la Roman, el însuși fiind prezent astăzi, în însăși ziua prăznuirii.
Astfel, părinți stareți și maici starețe, la care s-au adăugat și părinți duhovnici de la cele 36 de schituri și mănăstiri din Eparhie au înălțat rugăciuni către Sfânta care prin viața sa smerită a întruchipat împinirea voturilor monahale așazând la temelia vieții ei spirituale asumate cuvintele cutremurătoare ale Fiului lui Dumnezeu „Cel ce vrea să vină după Mine, să se lepede de sine să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie!” (Mc. 8,36).
Sub privirile încărcate de har ale Sfintei Parascheva și ale Sfântului Ioan Maximovici, soborul părinților arhimandriți a înălțat rugă de mijlocire pentru poporul dreptcredincios prezent în sfântul locaș.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a adresat un cuvânt preoților și credincioșilor, explicând evlavia pentru Sfânta Parascheva în plan istoric și duhovnicesc în Arhiepiscopia Romanului și Bacăului.
Totodată, în cuvântul său Chiriarhul a amintit și despre prezența unei părticele din Sfintele Moaște ale Cuvioasei Parascheva în catedrala din orașul Roman, fapt atestat istoric.
În Eparhia noastră se găsesc cele mai multe biserici închinate Sfintei Cuvioase Parascheva. Drumul către Sfântă spre Iași, evident că trece prin Roman. Icoana ei istorică, pictată în anul 1550 de marele teolog și Mitropolit Macarie, fost episcop al Romanului, a ținut să facă programul iconografic al acesti catedrale; și într-un registru în pronaos există pictată viața Cuvioasei Parascheva. Cei care vin și știu aceasta se închină cu evlavie și unei părticicele din Sfintele ei moaște, de care vorbește Petru Rareș, Sfântul Mitropolit Dosoftei și Episcopul Melchisedec Ștefănescu în documente istorice. Așa că astăzi și noi, în calitate de Ierarh, vă mulțumim pentru faptul că aveți o evlavie deosebită pentru Sfânta Parascheva și pentru toți sfinții în general care își trag sorgintea din neamul nostru, ceea ce înseamnăă că poporul român este un popor născător de Sfinți și de eroi.
(pr. Daniel-Ionel Marari)