IPS Ioachim a săvârșit slujba Prohodului Maicii Domnului la Mănăstirea Văratec

Miercuri, 14 august, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a săvârșit slujba Prohodului cu ocazia hramului Mănăstirii Văratec.

Sărbătoarea dedicată marelui Praznic împărătesc al Adormirii Maicii Domnului a debutat în cadrul mănăstirii nemțene cu o procesiune condusă de către IPS Ioachim alături de un sobor de preoți precum și de numeroase monahii, parte a obșții aflate în grija maicii starețe, Iosefina Giosanu. Bucuria sărbătorii a cuprins și pelerinii veniți la Mănăstirea Văratec pentru a se împărtăși de aceste zile de binecuvântare, închinate Maicii Domnului.  
Evenimentul a continuat prin slujba Prohodului și a Privegherii în cadrul căreia, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a rostit un cuvânt de învățătură cu privire la marele Praznic al Adormirii Maicii Domnului:
„Asemenea unui pelerin, am ajuns din părțile Moldovei de Jos, la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru a fi prezent la acest hram, această sărbătoare fiind cea mai mare închinată Maicii Domnului. Praznicul care începe încă din această seară reprezintă o taină atribuită fiecăruia dintre noi. Sărbătoarea de astăzi privește viitorul nostru și ne face să privim spre cer, praznicul acesta minunat prevestește cerurile noi prin biruința lui Hristos cel Înviat asupra morții. Fecioara Maria a fost cea dintâi care a crezut în Fiul lui Dumnezeu și, dintre noi oamenii, este cea care a fost înălțată cu trupul și sufletul la cer. 
Ce mister nedeslușit este în acest tablou, ridicarea la cer a Sfintei Fecioare ne arată destinul nostru ca fii adoptivi ai lui Dumnezeu și mădulare în parte a trupului tainic al Domnului nostru Iisus Hristos, care este Biserica. Fecioara este cel dintâi reprezentant al omenirii care a beneficiat de schimbarea existențială a umanității până la măsura desăvârșirii, de aceea sărbătoarea care începe acum este un praznic atât închinat Fecioarei Maria cât și Domnului nostru Iisus Hristos. 
Adormirea Maicii Domnului reprezintă mutarea maternității în ceruri din iubirea pentru noi oamenii. Fără această naștere, Cuvântul nu ar fi apărut, iar fără această adormire noi nu am fi putut privi cerul cu aceeași speranță cu care putem privi acum”.

Joi, 15 august, cu ocazia Praznicului Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim va participa la oficierea Sfintei Liturghii, în cadrul Mănăstirii Văratec.