Cu binecuvântarea și participarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 4 martie 2021, în Sala „Mitropolit Dosoftei” din cadrul Centrului eparhial, Protopopiatul Roman a organizat prima ședință a personalului clerical sub directa purtare de grijă a părintelui protopop Dan Alexandru Antoce.
Întâlnirea a debutat cu prezentarea de către părintele protopop a temelor aflate în dezbatere pe ordinea de zi, după care IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim a adresat un cuvânt de felicitare preoților din Protopopiatul Roman pentru râvna și jertfa de care au dat dovadă în anul ce a trecut.
Astăzi pentru mine este o zi însemnată din calendarul de suflet și din agenda pastoral-misionară a noastră pentru faptul că s-a organizat această întâlnire cu frățiile voastre în calitate de cherigmatici acolo unde Duhul a purces și v-a ales pe voi ca păstori de suflete și ca cei care răspundeți la nevoile spirituale ale credincioșilor încredințați vouă. Această comunitate și comuniune să o păstrăm permanent. Activitatea ierarhilor este în mare parte și reflectarea activității preoților, în parohiilor lor.
Chiriarhul a oferit și câteva sfaturi pentru o bună și eficientă misiune pastorală a preoților în mijlocul credincioșilor lor.
Ochiul preotului trebuie să fie permanent vigilent. Ochii sufletului să îi deschidem pentru a vedea tot ce se întâmplă în parohie și în jurul nostru. Vă felicit pentru activitatea depusă în parohiile frățiilor voastre și pentru maniera în care ați păstrat legătura cu credincioșii în perioada aceasta de tristă amintire a poporului nostru cu această pandemie care a circulat și circulă și aduce foarte multe victime din rândul credincioșilor, dar aduce și teamă, angoasă și anxietate. Este foarte greu să te mai definești în contextul zilelor noastre sau în contextul acestor noi mutații și noi provocări cu care se confruntă lumea, biserica și fiecare dintre noi. Voi sunteți părinții copiilor voștri, dar și părinții părinților într-o parohie. Iată ce demnitate v-a conferit Biserica. Este timpul să priveghem mai mult și să ne rugăm mai mult!
Ierarhul romașcan a adresat preoților și un sfat catehetic cu privire la oficierea Sfintei Liturghii cu smerenie și emoție sfântă.
Sunteți rechemați permanent la misiune, pe care trebuie să o faceți cu toată luarea aminte și cu toată grija sufletească. Fiecare trebuie să slujească Sfânta Liturghie cu emoția cu care a slujit-o prima dată. Liturghia nu se repetă, ea nu face decât să te repună în universul liturgic lăsat de Dumnezeu la plinirea vremii. Prima parte a Liturghiei este jertfă, iar a doua parte este mulțumire. Prescura, pe care o aveți în mână la slujba Proscomidiei este materia tainei, deci aveți în mână Trupul lui Hristos Care se junghie. Deci noi reactualizăm Cina cea de Taină. Prima dată s-a făcut sângeros, pe Sfânta Cruce, iar preotul o face până la sfârșitul veacului în mod cu totul actual.
Referatul întâlnirii a fost susținut de preotul Palcău Bogdan, de la Parohia Valea Ursului, și a avut ca temă: Liturghia darurilor mai înainte Sfințite, fiind o prezentare actuală cu mult folos pentru slujitorii Sfintelor Altare.
Pr Alexandru Zamfir, consilier administrativ bisericesc, a prezentat la final ultima apariție editorială ce poartă marca Editurii „Filocalia” a Arhiepiscopie Romanului și Bacăului. Prin jertfa și neodihna Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, cartea semnată de Ierarh cu titlul: Prinos de recunoștință femeii creștine, cuprinde un buchet de poeme și de meditații de înaltă gândire teologică și de profundă meditație duhovnicească.
În încheierea întâlnirii preoțești, părintele protopop Dan Alexandru Antoce a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare și purtare de grijă, părintelui consilier pentru precizările făcute în cadrul dezbaterilor, iar preoților pentru prezență și implicare.
(pr. Daniel Marari)