Cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la sfinţirea Bisericii „Sfinţii Voievozi" din Cartierul CFR - (1939-2019) din Protopopiatul Bacău, în perioada 10-12 mai 2019, a avut loc un program cultural-religios organizat cu prilejul resfințirii bisericii parohiale. Acesta a debutat în seara zilei de 10 mai a.c. cu întâmpinarea raclei cu părticele din moaştele Sfinților: Mina, Trifon, Pantelimon și Paraschevi de la Biserica „Buna Vestire”, Răducanu, Tg. Ocna, Protopopiatul Onești, urmat de slujba Acatistului și Taina Sfântului Maslu de obşte. Sâmbătă, 11 mai a.c. a avut loc o lansare de carte a domnului Nicu Enea, ce poartă titlul: Grafica şi pictura bisericească din Biserica „Sfinții Voievozi”-C.F.R. Slujba de resfințire a lăcașului de cult a fost oficiată duminică, 12 mai 2019 de IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial și împreună cu un sobor de preoți și diaconi.
În duminica închinată de Biserica Ortodoxă Femeilor Mironosițe, odată cu încheiere lucrărilor de restaurare a Bisericii „Sfinții Voievozi”, din Cartierul CFR, municipiul Bacău, Protopopiatul Bacău, comunitatea de credință păstorită de preotul paroh Silviu-Daniel Matei și de preotul Constantin Ciobanu, a primit în mijlocul ei pe IPS Ioachim, Arhipăstorul Romanului și Bacăului, care a venit pentru a resfinți biserica parohială.
La acest moment haric, precum și la Sfânta Liturghie, au participat: PC părinte Arhim. Pimen COstea, vicar eparhial, PC părinte Constantin Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău, Pr. Ioan Bârgăoanu, protopopal Protoieriei Onești, consilieri și inspectori eparhiali, alături de un sobor numeros de preoţi din parohiile băcăuane, reprezentanţi ai autorităţilor județene și locale şi mulţime de popor, aducând prin aceasta laudă lui Dumnezeu, Care i-a învrednicit să înnoiască acest sfânt lăcaș.
Lucrările de restaurare au constat, la exetrior, în refacerea structurii de lemn a acoperișului, schimbarea crucilor, înlocuirea ușii principale, repictarea ocnițelor, tencuirea și vopsirea pereților. La interior, s-a refăcut tâmplăria, s-au confecționat vitralii, pictura originală a fost curățată și reîmprospătată, a fost montat parchet, s-au restaurat candelabrele, piciorul Sfintei Mese și soleea au fost realizate din piatră cioplită.
În cadrul slujbei Euharistice, Ierarhul a hirotonit pe tânărul George Pagu întru diacon, pe seama Mănăstirii „Sf. Antipa de la Calapodești” din Protopopiatul Sascut.
În cuvântul său, Părintele Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre semnificația slujbei de resfințire al unei biserici, explicând credincioșilor simbolismul duhovnicesc al celor ce se petrec în chip tainic și haric.
Chiriarhul a explicat și semnificația sărbătorii zilei, referindu-se la importanța mărturisirii Femeilor Mironosițe:
În cea de a treia duminică după Paști, Părinții Bisericii au stabilit o zi dedicată în mod special cinstirii femeilor purtătoare de miruri. Conform Evangheliștilor, femeile mironosițe, purtate de sentimentele lor de credință, iubire și bucurie, aleargă să ducă vestea cea bună apostolilor. Atunci se petrece în interiorul lor o schimbare radicală. Din purtătoare de miruri, ele devin purtătoare de Hristos. Renunțând la doliu, lacrimi și balsamuri de înmormântare, ele împrăștie cu bucurie vestea cea bună: Hristos a înviat! Așadar, aceste femei, cunoscute sau anonime, atât de smerite, devin primele care intră în pacea Domnului, în plenitudinea bucuriei Sale, în revelarea unei vieți noi, unde totul este har, mântuire și binecuvântare.
La final, Ierarhul a felicitat pe toți cei care au contribuit la tot ceea ce s-a realizat, oferind o distincție de vrednicie preotului paroh Silviu-Daniel Matei. Răspunsurile la strană au fost date de Grupul „Filomelos” de la Onești.
(pr. Daniel-Ionel Marari)