În duminica a XXII-a după Rusalii, a Bogatului nemilostiv, Parohia Siliștea I din Protopopiatul Buhuși a fost în sărbătoare. IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit slujba de sfințire a lucrărilor de reabilitare și modernizare executate la biserica cu hramul "Sfânta Treime", tot acum sfințind și noul Altar de Vară. La eveniment au fost prezenți preoți, diaconi, credincioși și oficialități centrale, județene și locale.
Duminică, 5 noiembrie 2017, Biserica ,,Sfânta Treime” din satul Siliștea, comuna Români, județul Neamț, Protopopiatul Buhuși, a îmbrăcat haine de sărbătoare având în mijlocul ei pe Înaltpreasfințitul Ioachim, Chiriarhul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a sfințit și binecuvântat efortul și râvna enoriașilor concretizate în lucrările de dotare și înfrumusețare a lăcașului de cult. Aici, în ultima perioadă, sub îndrumarea vrednicului preot paroh loan-George Purcariu, ajutat de bunii credincioși, dar și de oameni de bine ce au dorit să își înscrie numele în Cer, au avut loc multiple lucrări de reabilitare și modernizare efectuate la biserica parohială, precum și construirea unui Altar de Vară.
În cuvântul rostit, Arhipăstorul Ioachim, a îndemnat preoții și credincioșii să participe constant la Sfânta Liturghie.
,,În biserica noastră ortodoxă Sfânta Liturghie este slujba slujbelor și coroana tuturor laudelor bisericești. În ea se concentrează toată viața noastră, întrucât ar trebuie să fim conștienți că participând la liturghie, participăm la însăși viața Mântuitorului Iisus Hristos care s-a dat pe Sine pentru noi la plinirea vremii, ne-a redirecționat către Împărăția Sa, abolindu-se atunci prin venirea Lui în trup civilizația morți ajunse la apogeu. A biruit nu moartea biologică, ci moartea teologică. Datorită păcatului, când sfârșim, alunecăm în neant. Neființa înseamnă lipsa dragostei Lui Dumnezeu".
Arhipăstorul a vorbit credincioșilor și despre inteligența credinței, explicând cele două forme ale Bisericii, dar și legătura spirituală dintre minte și inimă.
,,Inteligența noastră ne este dată nu pentru a cunoaște adevărul revelat, ci pentru al accepta cu ochii credinței, cu acea inteligență care depășește fizicul. Inteligența Lui Dumnezeu care este rațiunea supremă, în care noi suntem conectați ca la un aparat din care ne tragem energia. Fără El nu putem face nimic.
Biserica are două forme, una de zid înfrumusețată, iar cealaltă sunteți frățiile voastre. Am văzut astăzi cum v-ați focalizat cu ochii voștri trupești și sufletești spre scena aceasta care a devenit prin oficierea Liturghie Altar Sfânt. Noi am intrat în comuniune nevăzută cu Persoanele Preasfintei Treimi care în chip tainic ne-au revelat fiecăruia un semn, ne-au picurat o picătură de har, cum a picurat și peste lăcașul acesta care a devenit casă a Lui Dumnezeu și poartă a Cerului.
Cu mintea ne înălțăm la Cer, dar ea nu pătrunde în metafizic. Ea analizează și pune în definiții tot ceea ce este creat, dar pe aceasta când o cobori în inimă, cum spun Sfinții Părinți, acolo stă Hristos. Inima este centrul ființei noastre și la botezul nostru în ea a fost așezat Domnul Iisus Hristos".
La finalul Liturghiei, pentru munca depusă și la recomandarea protopopului, preotul paroh a primit gradul bisericesc onorific de iconom-stavrofor. El a mulțumit Ierarhului pentru cuvântul de învățătură, cinstea și bucuria imensă de a fi prezent în mijlocul comunității păstorite.
Credincioșii aflați la slujbă au putut să se închine la o părticică din moaștele Sfintei Mari Mucenițe Varvara și la Icoana Maicii Domnului ,,Pantanassa”- vindecătoare de cancer, aduse de la catedrala arhiepiscopală ,,Sf. Cuv. Parascheva” din Roman.
(pr. Daniel Marari)