IPS Ioachim a resfințit biserica Parohiei Hemeiuș din Protopopiatul Bacău

În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci serbată în ziua de 20 septembrie 2020, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Hemeiuș, Protopopiatul Bacău, județul Bacău, cu prilejul resfințirii bisericii parohiale și a sfințirii întregului complex parohial. Slujba de binecuvântare a fost precedată de slujirea Sfintei Liturghii sub protia P.Cuv. părinte Pimen Costea, vicar eparhial al Arhiepiscopiei, alături de părintele Adrian Ciobanu, consilier eparhial, de părintele Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial, de părintele Eugen Ciuche, protopop de Bacău și alături de un sobor de clerici, în prezența a numeroși enoriași și a oficialităților locale și județene, fiind respectate îndrumările bisericești și regulile impuse de autorităţi, ca urmare a măsurilor de prevenție şi limitare a răspândirii noului coronavirus.

După săvârșirea Sfintei Liturghii a avut loc întâmpinarea Părintelui Arhiepiscop Ioachim cu pâine și sare, semnele ospitalității moldave și a dragostei pe care enoriașii parohiei o nutresc pentru Chiriarhul lor.

Ierarhul a oficiat slujba de resfințire a bisericii parohiale cu hramul „Sfinții Împărăți Constantin și Elenași slujba de sfințire a Altarului de Vară cu hramul „Sf. Ioan Botezătorul”, a Așezământului social-filantropic cu hramul „Sfinții Părinți Ioachim și Ana”, a lumânărarului cu hramul „Sfânta Fotini”, a casei mortuare și a clopotniței.

Arhipăstorul Ioachim le-a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură, vorbindu-le despre vrednicia de ctitor al unui lăcaș de cult.

Aceasta este ziua pe care a făcut-o Domnul, să ne veselim și să ne bucurăm întru ea! Este o zi minunată de toamnă, iar în sufletele dumneavoastră este o zi pascală în care ne bucurăm de rectitorirea acestui așezământ bisericesc format din mai multe obiective între care această biserică. Am venit astăzi aici să mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile pe care le revarsă din belșug asupra noastră în permanență, asupra tuturor celor care în calitate de fii și fiice ale bisericii încearcă să facă voia lui Dumnezeu, preaslăvind pe Dumnezeu Cel în Treime lăudat, de unde vine toatǎ darea cea bună și tot darul desăvârșit. Este o zi foarte importantă pentru fiecare credincios din această parohie care iubește pe Dumnezeu și care atunci când dă ceva lui Dumnezeu, el știe că numele său este scris în cartea Cerului, căci așa stă scris: „pe dătătorul de bună voie îl iubește Dumnezeu!”.

Ierarhul a vorbit și despre luarea Crucii și urmarea lui Hristos.

Dacă rămânem în iubirea Lui este lucrul cel mai însemnat în viața noastră telurică, pământească. A fost o perioadă, de aproape o săptămână când ne-am bucurat ca și creștini, care ne-am botezat în numele crucii și am trăit la umbra crucii și sperăm ca acele cruci pe care ni le-a dat Dumnezeu în viața aceasta să fie regăsite în Crucea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, care a fost de fapt altarul de jertfă, altarul unde s-a răstignit Iubirea, altarul unde s-a plămădit mântuirea sufletelor noastre!

Pentru activitatea pastorală și administrativă desfășurată în parohie, la recomandarea părintelui protopop Eugen Ciuche, preotul paroh de la Hemeiuș a fost hirotesit de către Ierarh întru iconom-stavrofor, cu dreptul de a purta brâul roșu și bedernița.

La final, părintele paroh Marius Ionuț Roșu a rostit un cuvânt duhovnicesc în care a mulțumit Chiriarhului pentru prezență și binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți la sărbătoarea parohiei, dar și celor ce s-au implicat în viața și activitățile ei, fiind oferite distincții de vrednicie ctitorilor înnoitori între care amintim și familia doamnei Liliana Corcoz.

Lucrările edilitare s-au realizat cu sprijinul credincioșilor parohiei, al Consiliului Local, precum și a altor binefăcători. Răspunsurile liturgice au fost date de Corala „Armonia” din Constanța.

...

Vechimea vieții sătești de pe aceste meleaguri se pierde în negura vremilor, însă se știe cu certitudine că  biserica parohiei de astăzi Hemeiuș s-a zidit în perioada 1850-1851 cu cheltuiala proprietarilor moșiei Fântânele, Lucia și Niculache Cantacuzino Pașcanu, cu stăruința arendașilor moșiei fraților Iancu și Panainte Ianoli. Prima reparație a acestei biserici s-a făcut în anul 1886 când s-a renovat acoperișul, turnul și s-a văruit exteriorul. În 1934, biserica a fost iarăși reparată, înlocuindu-se tabla veche de pe acoperiș cu tablă galvanizată, reparându-se zidurile exterioare și interioare, iar în anul 1937 s-au încins pereții cu o centură de fier pe partea lor superioară. În 1938, biserica a fost pictată de către pictorul Iancu Constantinescu din Craiova. În urma cutremurului din 10 noiembrie 1940, această biserică a fost grav avariată, așa încât nu s-a mai putut sluji în ea, până după restaurarea ei, lucrările fiind finalizate în anul 1948. Începând cu luna februarie a anului 2011, a fost numit preot paroh Roșu Ionuț Marius care a continuat lucrările de construcție realizându-se sub coordonarea sa complexul parohial actual. (pr. Daniel Ionel Marari)