Biserica mănăstirii din localitatea Valea Budului comuna Mărgineni a fost resfințită în ziua de prăznuire a Acoperământului Maicii Domnului, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Aceasta străjuiește întreg Ansamblul monahal al Mănăstirii Acoperământului Maicii Domnului care este metoc chiriarhal. La slujbă au participat părintele Pimen Costea, vicar eparhial, părintele Serafim Huzdup, exarh al mănăstirilor, un impresionant sobor de preoți, oficialități județene și locale precum și mulțime de credincioși băcăuani.
La primele ore ale dimineții, în ziua de 1 octombrie a.c. obștea mănăstirii de la Valea Budului, condusă de maica stareță stavrofora Magdalena Budeanu, a primit în mijlocul ei pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a resfințit biserica mare a mănăstirii. La slujbă au fost prezenți părintele Pimen Costea, vicar eparhial, părintele Serafim Huzdup, exarh al mănăstirilor, părintele Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău, preoți din orașul Bacău și din comuna Mărgineni, precum și câteva sute de credincioși băcăuani. În cadrul slujbei, diaconul Adrian Grigoraș a fost hirotonit întru preot onorific pe seama Parohiei Luncani.
În cuvântul său, Părintele Arhiepiscop a explicat motivul resfințirii bisericii, dar și pacea primită de la Dumnezeu pentru cei care participă constant la Sfânta Liturghie.
S-au făcut multiple lucrări de restaurare la acest chivot așezat lângă cruce pe colina aceasta frumoasă, care este supranumită Meteora Bacăului. Îl rugăm pe Dumnezeu să vă dea acea pace, dar nu ce pe care o dau oamenii, ci acea pace care vine de la Hristos. Deși se vorbește de pace la nivel de planetă, parcă este mai multă disensiune și un război nevăzut care este dăunător sufletelor. Biserica în Liturghie spune de mai multe ori cuvântul pace. Pacea Lui Hristos este foarte importantă pentru echilibrul spiritual și material al lumii. Toți aspirăm către pacea ce adie din ceruri și sperăm să o atingem și unde ne vom bucura cu Mântuitorul nostru în vecii vecilor.
Ierarhul a mai spus:
Cosmosul întreg este pus sub semnul Sfintei Cruci, iar desfășurarea activităților pe pământ nu este altceva decât acea bucurie pe care ne-o dăruiește Maica Domnului din bucuria ei, pentru faptul că încercăm să rămânem cu rugăciunile ei și sub acoperământul ei. Această biserică este minunea Maicii Domnului și minunea Lui Dumnezeu care o săvârșește prin sfinții Săi, sau cei care au responsabilități aici pe pământ. Lumea este plină de deznădejde și de nesperanță pentru faptul că privim doar în față și doar în jos. Trebuie să privim spre Cer pentru că de acolo vine tot darul. Să căutați pe Hristos și să vă împrospătați din viața care izvorăște din izvorul nesecat al Altarelor Sfinte ale Bisericilor.
De asemenea, a amintit și despre votul pentru Referendum, îndemnând sufletește pe toți creștinii să meargă la vot:
Într-o lume a anormalului trebuie să scoatem normalul în evidență. Au apărut cuvinte și expresii în ultimul timp care nu sunt tipice limbajului nostru obișnuit, limbajului nostru sfânt. Limba noastră este o comoară, așa cum spunea un poet. Acum ea este impregnată de anumite expresii care vin din altă parte, din alt duh, au un alt conținut și un alt sens. Biserica vă îndeamnă să răspundeți la acel apel pe care în avem și îl aveți unii cu alții de a vota normalitatea. Maica Domnului a fost aleasă de Dumnezeu, la plinirea vremii, care a fost aleasă să facă dialog cu Cerul. Dumnezeu ține cont de voința noastră liberă! Biserica ne cheamă să zicem: Da, mântuirii! Prin Biserică avem șansa să devenim fiii lui Dumnezeu după Har, să devenim frații Mântuitorului și fiii adoptivi ai Maicii Domnului.
La finalul slujbei au fost oferite câteva distincții principalilor ctitori fondatori și înnoitori. În semn de prețuire pentru toată jertfa și osteneala, Înalpreasfințitul Ioachim a oferit maicilor de la acest metoc chiriarhal un pelerinaj la locurile sfinte din Grecia. Cu ocazia resfințirii, toți credincioșii prezenți au avut binecuvântarea de a trece și a se închina în Sfântul Altar. (pr. Daniel Marari)