IPS Ioachim a resfințit biserica mănăstirii Pogleț

Credincioși din comuna Corbasca, dar și pelerini din alte localități din cuprinsul Eparhiei Romanului și Bacăului, au ”bătătorit cărările ce urcă spre mănăstirea Pogleț”, astăzi, 16 august 2020, venind în pelerinaj la Mănăstirea cu hramul „Bunavestire”, unde au participat la Sfânta Liturghie și la slujba de resfințire a bisericii istorice de lemn. La slujba Sfintei Liturghii, precum și la acest moment de sărbătoare, au fost prezenți P.Cuv. Arhim. Nicodim Biţic, exarh, P.C. Pr. Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial, P.C. Pr. Vasile Abageru, protopop al Protoieriei Sascut, P.Cuv. Protosinghel Bendict Carp, starețul Mănăstirii Sf. Sava, Berzunți, ieromonahi și preoți din comunitățile din apropiere, precum și oficialități locale.

În Ziua Națională pentru comemorarea Martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor, care a coincis și cu Duminica Migranților Români, la mănăstirea istorică din satul Pogleț, comuna Corbasca, protopopiatul Sascut a fost prilej de aleasă sărbătoare.

După ample lucrări de consolidare și restaurare efectuate în ultima perioadă, slujba de resfințire a bisericii mănăstirii a fost săvârșită de IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului și a fost succedată de slujba Sfintei Liturghii, săvârșită pe o scenă frumos împodobită în aer liber sub protia P.Cuv. părinte Nicodim Bițic, exarhul mănăstirilor din Eparhie.

În cadrul Sfintei Liturghii, a fost săvârșit un Trisaghion la trecerea a șapte ani de la mutarea la cele veșnice a vrednicului de pomenire ierarh Adrian Hrițcu, care își doarme somnul de veci în cimitirul așezământului monahal, dar și pentru părintele duhovnic Calistrat Ifrim cât și pentru părintele stareț Arsenie Voaideș.

După tradiționala primire cu pâine şi cu sare, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost condus de soborul slujitor până în faţa bisericii, unde a oficiată slujba de târnosire a lăcaşului de cult.

Biserica cu hramul „Buna Vestire” a fost resfinţită prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul şi Marele Mir, atât la exterior, cât și pe interior, iar Sfânta Masă din Altar a fost târnosită, împodobită şi pregătită pentru slujbele cultului divin.

La final, IPS Părinte Ioachim a mulțumit maicii starețe Luciana Afloarei pentru frumoasa organizare, clericilor și credincioșilor pentru că au participat la evenimentul duhovnicesc de la Mănăstirea Pogleţ, oferind distincții de vrednicie ctitorilor înnoitori și adresând un cuvânt de învățătură tuturor celor prezenți.

La slujba Sfintei Liturghii și la slujba de resfințire au luat parte credincioşi care au respectat măsurile de protecție sanitară și care au stat la rând și pentru a trece prin Sfântul Altar, într-un mod foarte bine organizat.

...

Micul lăcaș este construit din bârne de stejar, dispuse orizontal şi încheiate la colţuri în „coadă de rândunică“. Pentru întreaga construcţie, meşterii lemnari au folosit doar cuie de lemn. Lucrările au început cu repararea acoperişului, peste care s-a pus şindrilă nouă, pereții au fost căptuşiți cu scânduri pe interior, pentru a izola bârnele ce se depărtaseră foarte tare şi printre care pătrundeau frigul și umezeala. S-au conservat și restaurat toate elementele vechi de arhitectură, precum și icoanele de pe catapeteasmă. În interiorul sfântului altar, piciorul jertfelnicului a fost placat cu lemn sculptat, împrumutând elementele ce se disting în ansamblul arhitectural al lăcașului de cult, în special brâul în formă de funie. Tot la interior, pereții au fost lambrisați cu lemn de paltin, s-a refăcut tâmplăria și au fost păstrate elementele decorative, alternând culoarea naturală a lemnului de paltin cu elementele de funie vopsite în negru lucios.

(pr. Daniel-Ionel Marari)