IPS Ioachim a pregătit Sfânta Împărtășanie din Joia Mare

IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, înconjurat de soborul preoților și diaconilor slujitori ai Catedralei „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a oficiat în dimineața zilei din Sfânta și Mare Joi din Săptămâna Pătimirilor Domnului, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Tot acum, a fost pregătită și Sfânta Împărtășanie de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, fiind scos un Sfânt Agneț special pentru împărtășirea cu Sfinte uscate timp de un an în cazuri de necesitate (bolnavi care nu se pot deplasa, copii etc.). La slujbă au participat credincioși romașcani, preoți și diaconi slujitori ai catedralei. De asemenea, au fost hirotoniți și doi tineri în treapta ierarhică bisericească de preot și respectiv de diacon.

Astăzi, 5 aprilie a.c. întâlnirea cu Hristos, în forma Sa Euharistică, a fost mijlocită de Înaltpreasfințitul Ioachim, în cadrul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, oficiate în străvechea catedrală a Romanului, pentru credincioșii prezenți.

La momentele cuvenite din slujbă, părintele Arhiepiscop Ioachim a hirotonit pe diaconul  Secară Gheorghiță Ionuț întru preot pe seama Parohiei „Sfinții VoievozI" Rediu din Protopopiatul Roman și întru diacon pe tânărul teolog  Bogdan Alexandru Chelaru, pe seama Catedralei arhiepiscopale din Roman.

În cuvântul său, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a explicat importanța zilei din Joia Mare.

Astăzi, în Biserica noastră Ortodoxă, noi săvârșim una dintre slujbele cele mai dense din punct de vedere teologic, dogmatic și tradițional. Ziua aceasta are o conotație specială, prin faptul că ne întâlnim cu Mântuitorul Iisus Hristos și amintim despre prima Sfântă Liturghie pe care a făcut-o El, înainte de pătimirea Sa, ceea ce înseamnă că ne-a lăsat poruncă să facem asemenea. Astfel, noi continuăm și actualizăm timpul acela pe care L-a trăit Mântuitorul și pe care ni l-a dat nouă să îl transfigurăm, să în retrăim în dimensiunea sacră, liturgică, teologică, dogmatică și mistagogică. Când intrăm în Taina Liturghiei, timpul nu se mai măsoară cu ceasul, tocmai pentru că este un prezent continuu, ci este măsurat cu dimensiunea credinței și a iubirii cu nădejde. Pe pământul acesta, noi suntem niște pelerini care trăim cu nădejdea că vom intra cândva în Împărăția lui Dumnezeu.

Ierarhul a amintit și despre pregătirea Sfintei Împărtășanii de peste an.

Tot astăzi, am gândit să refacem rezerva de Euharistie care se păstrează pe Sfânta Masă și din care la nevoie cuminecăm pe bolnavi, pe bătrâni și altminteri pe copiii care sunt botezați în cursul anului și nu în Liturghie.

Părintele Arhiepiscop nu a uitat să reamintească și despre importanța Tainei Hirotoniei ca fiind una lucrătoare și plină de dinamism în lumina Duhului Sfânt.

A fost și o chemare la misiunea Bisericii. Am hirotonit în treapta de preot pe un tânăr care credem noi, după ce l-am cercetat un anumit timp, că ar putea răspunde la nevoile spirituale ale unor credincioși care i se vor încredința din punct de vedere administrativ și haric spre păstorire. Când hirotonesc un tânăr, de fiecare dată, mi se pare că se reînnoiește Ortodoxia pentru faptul că ea este mărturisitoare, iubitoare și dinamică. Dinamismul ni-l dă această energie necreată pe care o descoperim în firea lucrurilor și în noi, cei care avem conștiința prezenței lui Dumnezeu în toate și în toți. Preotul care merge la misiune trebuie să fie conștient de toate aceste daruri primite care s-au revărsat prin Duhul Sfânt în taina hirotoniei asupra lui.

         Tot acum, a fost pregătită și Sfânta Împărtășanie de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, fiind scos un Sfânt Agneț special pentru împărtășirea cu Sfinte uscate timp de un an în cazuri de necesitate (bolnavi care nu se pot deplasa, copii etc.). Acest Sfânt Agneț, sfințit în Joia Mare, este pregătit în a treia zi de Paști și pus spre păstrare în chivotul de pe Sfânta Masă. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Diaconia” al Catedralei.

(Pr. Daniel Marari)