În cea de-a patra duminică din Postul Paştelui, dedicată cinstirii Sfântului Ioan Scărarul, Parohia „Buna Vestire” din municipiul Bacău, protopopiatul Bacău, a fost în sărbătoare prin prezența IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care, înconjurat de un sobor de preoți băcăuani coordonat de preotul Costică Busuioc, protopop al Protoieriei Bacău, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie și a oficiat și o hirotonie întru diacon.
Credincioșii parohiei băcăuane alături de preoții parohiei Iulian Mușat și Ionuț Căsăneanu, și-au întâmpinat Ierarhul cu flori, pâine și sare, arătându-și bucuria de a participa la slujba arhierească, la care au fost prezenți și preoți de la bisericile învecinate.
La Sfânta Liturghie arhierească au participat mulțime de credincioși care s-au rugat la Bunul Dumnezeu pentru mântuire și iertare de păcate. În cadrul slujbei a fost hirotonit întru diacon și tânărul teolog Nistoreanu Andrei, pe seama parohiei ,,Sf. Treime", localitatea Mesteacăn din protopopiatul Roman.
Părintele Arhiepiscop Ioachim a ținut și un cuvânt de învățătură destinat credincioșilor băcăuani, în care a explicat semnificația acestei duminici, vorbind despre dobândirea păcii ca rod al Duhului Sfânt și al rugăciunii.
Pacea este semnul lucrării lui Dumnezeu. Prin rădăcina cuvântului „pace” ni se indică armonia, comuniunea, dreptatea. Pacea este plenitudinea în unitate. Pacea care domina la crearea lumii a fost distrusă de păcatul separării, al orgoliului, al curiozității, al ambiției și al avariției. Dumnezeu este Cel care în locul ofensei, pune iertarea, în locul discordiei, pune comuniunea, iar unde e ură, pune iubire. Suntem datori să încercăm, astăzi mai mult ca niciodată, să fim și noi făcători de pace între oameni, în familiile noastre, la serviciu, între vecinii noștri și astfel ne vom bucura cu toții de Împărăția lui Dumnezeu încă de aici de pe pământ.
Tot acum, Părintele Arhiepiscop Ioachim a vorbit și despre Sfântul Ioan Scărarul.
Fiecare dintre frățiile voastre v-ați aplecat cu multă evlavie și luare aminte la ceea ce s-a citit și s-a cântat astăzi în biserică. Tocmai de aceea de acum trebuie să trăiți ceea ce ați auzit aici pentru că au fost niște cuvinte deosebit de frumoase care nu sunt altceva decât cuvintele liturghiei și rugăciunile acesteia sunt foarte profunde, teologice și dogmatice. Astăzi este o zi specială în calendarul Bisericii Ortodoxe Române tocmai pentru că facem pomenirea Sfântului Ioan Scărarul. Cu toții ați auzit de Scara Sfântului Ioan Scărarul, acea scriere minunată care este destinată monahilor, dar și tuturor credincioșilor care doresc să înainteze în viața spirituală și în treapta iluminării și a întâlnirii cu Dumnezeu la modul plenar. Ea este o operă ascetică scrisă prin secolul al șaptelea și care are o deosebită valoare pentru credința noastră, de aceea în această duminică se pune în fața ochilor inimii noastre scara virtuților și deci fiecare trebuie să facă un bilanț al vieții sale, adică să gândească la treapta pe care se mai situează el în raport cu Dumnezeu, cu biserica, cu autoritățile bisericești sau cele administrative și așa mai departe. Ar trebui să ne oprim din alergarea aceasta galopantă care a fost imprimată de secolul vitezei, pentru a gândi profund la viața nostră spirituală și la sensul existenței noastre. Trebuie să privim o clipă cerul și vom înțelege că drumul nostru spre Dumnezeu este în sens invers față de cum aleargă această lume care uneori este lipsită de sens. Tocmai de aceea postul și rugăciunea, despre care vorbește Biserica astăzi și de care a vorbit Evanghelia, sunt două aripi care ne înalță către cer și duc spre recunoașterea lui Dumnezeu și a tainelor Sale. Dragii mei, alegeți calea virtuților care ajută să înflorească sufletul vostru așa cum înfloresc florile de primăvară.
În cadrul slujbei s-a făcut și pomenirea ctitorilor sfântului lăcaș, precum și a unuia dintre dascălii care a cântat la strana acestei biserici mai bine de 20 de ani: protopsaltul Ștefan Șufaru.
Răspunsurile liturgice au fost date de o parte din membrii grupul Byzantion de la Iași. La final, toți credincioșii au fost binecuvântați de Arhipăstorul lor. (pr. D.I.M)