IPS Ioachim a oficiat Sfânta Liturghie la Roman

14 Iulie 2019

IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în duminica a patra după Rusalii, a oficiat Sfânta Liturghie în Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoți format din consilieri, slujitori și diaconi ai catedralei, precum și mulțime de credincioși.

Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie alături de un sobor de preoți și diaconi în străvechea catedrală a Romanului.

Sutașul roman este primul reprezentant al celor care aveau o altă credință decât cea mozaică, al păgânilor și politeiștilor, care se întâlnește cu Hristos și căruia Mântuitorul îi răspunde arătând că Evanghelia Sa are valoare universală, iar mântuirea este darul lui Dumnezeu oferit întregii umanități. Pentru credința sa profundă, pentru iubirea milostivă și bunătatea inimii sale manifestate față de un om neînsemnat, Hristos Domnul îi răspunde la rugăminte și se hotărăște să intre chiar în casa acestuia încălcând prescripțile iudalice și arătând prin aceasta că mai presus de orice lege omenească restrictivă se află iubirea jertfelnică față de cel aflat în suferință. Prin gestul său, sutașul roman nu făcea altceva decât să confirme învățătura pe care Hristos o împărtășise mulțimii pe Muntele Fericirilor și care avea în miezul ei tocmai iubirea filială față de Dumnezeu și dragostea jertfelnică față de aproapele.  Atitudinea sutașului ne arată faptul că dincolo de convingerile religioase, de statutul social sau naționalitate, cel aflat în suferință trebuie ajutat, pentru că în suspinul necazului său se află prezent Mântuitorul în permanentă stare de jertfă, așteptând implicarea noastră. În orice rană și necaz se află Hristos, iar prezența noastră la căpătâiul celui bolnav este o poruncă evanghelică de împlinirea căreia depinde propria mântuire.

, a fost concluzia trasă de  bunii credincioși romașcani care au asistat la slujba arhierească.

Ierarhul a mulțumit, la final, pentru participare a credincioșilor  la Sfânta Liturghie. Răspunsurile la strană au fost date de corala "Paraschevi" a Catedralei arhiepiscopale din Roman.