Cu prilejul sărbătorii „Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, cunoscută în popor sub denumirea de „Ovidenia”, IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim alături P.Cuv. Părinte Pimen Costrea, vicar eparhial, de P. Cuv. părinte Serafim Huzdup, consilier eparhial, și împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a slujit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, în cadrul acesteia hirotonind și un tânăr diacon întru preot.
La o săptămână după începerea postului închinat Nașterii Domnului, care este o perioadă de pregătire duhovnicească pentru întâlnirea cu Hristos în sălașul inimii noastre, Biserica Ortodoxă prăznuiește Intrarea Maicii Domnului în Templul din Ierusalim, unde a fost adusă de către părinții Săi.
Astfel, la Catedrala Arhiepiscopală din Roman, această bucurie sfântă a sărbătorii închinate Maicii Domnului a umplut sufletul fiecărui creștin care a participat la Sfânta Liturghie alături de Chiriarhul locului, la cea mai mare sărbătoare a lunii noiembrie. În cadrul Sfintei Liturghiei a fost hirotonit întru preot diaconul Alexie-Andrei Huiban pe seama Parohiei Coșnea din Protopopiatul Moinești.
IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, în cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, a subliniat importanța serbării acesteia urmând exemplul curat și sfânt al Maicii Sale.
Sărbătoarea de astăzi ne amintește de momentul din viața Fecioarei Maria în care sfinții săi părinți, Ioachim și Ana, au dus-o la Templul din Ierusalim, unde a trebuit să rămână pentru a se pregăti, spunem noi, pentru momentul unic al Buneivestiri, episod relatat în lucrarea apocrifă numită Protoevanghelia lui Iacov. Așadar, Fecioara, astăzi, intră în templu, însoțită de tinere fecioare purtând făclii aprinse și în cântarea îngerilor. Ea va rămâne aici pentru a învăța smerenia, răbdarea și ascultarea.
Vorbind despre sărbătoarea zilei, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop a îndemnat creștinii să fie cu multă luare aminte la pregătirea personală a fiecăruia pentru întâlnirea cu Dumnezeu.
Sărbătoarea de astăzi este o chemare la introspecție, la a reflecta la starea de curăție întâlnită în copilărie, la bucuria viețuirii în nepătata stare a inocenței pruncilor, deoarece aceasta este măsura duhovnicească a celui care se pregătește să-L întâlnească pe Dumnezeu, nevinovăția pruncilor și blândețea porumbeilor (Matei 10, 16), nu întâmplător Hristos Domnul ne învață zicând: „Dacă nu vă veți întoarce și nu veți fi precum pruncii, nu veți intra în Împărăția cerurilor” (Matei 18, 3). Așadar, astfel putem înțelege invitația adresată și nouă de a intra în biserică, așa cum altă dată Maica Domnului a intrat în templul din Ierusalim, pentru a fi în comuniune cu toți sfinții, în pace. De aceea se cuvine să încheiem cu această rugăciune: „În Biserica slavei tale stând, în cer ni se pare a sta, Născătoare de Dumnezeu, ceea ce eşti uşă cerească, deschide-ne nouă uşile milei tale.”
Răspunsurile la strană au fost date de membrii Coralei „Diaconia” de la Catedrala Arhiepiscopală, care la final au cântat și troparul Intrării în Biserică a Maicii Domnului, minunată sinteză a istoriei şi semnificaţie a acestei sărbători. (pr. Daniel-Ionel Marari)