Voievodala biserică a Sfintei Precista din Bacău a fost, astăzi, 11 august 2019, în Duminica a XVIII-a după Rusalii, împodobită în veșmânt de sărbătoare. Astfel, în prima parte a zilei Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor acestei parohii băcăuane pentru a oficia Sfânta Liturghie și pentru a adresa un cuvânt de binecuvântare pentru credincioșii prezenți la slujbă.
Credincioșii din orașul Bacău și-au îndreptat pașii către sfântul locaș de la Precista pentru a se închina icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului adusă de la Mănăstirea Neamț și pentru a participa la Sfânta Liturghie arhierească.
Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia a înălțat rugăciuni pentru ca Dumnezeu să se milostivească asupra neamului românesc, să aducă pacea și buna înțelegere asupra tuturor românilor din țară și diasporă.
În cuvântul său, Ierarhul a vorbit despre pericopa evanghelică, arătând că toți oamenii Îl caută pe Dumnezeu, râvnind la Împărăția Sa oriunde s-ar afla pe pământ.
Privind atmosfera duhovnicească care s-a creat în incinta aceasta istorică a acestui lăcaș de cult ne regăsim în mod simbolic cu ceea ce s-a petrecut odinioară atunci când se propovăduia Cuvântul lui Hristos și al Evangheliei în toată lumea. Parcă avem în imagine acele timpuri și ceea ce s-a petrecut în pustie, atunci când Mântuitorul a înmulțit cele cinci pâini și doi pești. Dumnezeu Care este creatorul cerului și al pământului știe să înmulțească hrana noastră cea de toate zilele, adică cea materială dar și cea spirituală. În pilda aceasta regăsim acea frescă a comuniunii universale. Acolo era imaginea universalității Cuvântului. În cultul ortodox orice gest, orice vorbă, orice mișcare liturgică are un sens, are o importanță liturgică și mistagogică.
Vorbind despre credință, Părintele Arhiepiscop Ioachim a îndemnat la rugăciune și la smerenie.
Dacă ai credință în pustiu, și pustiul poate fi imaginea prezenței sau absenței lui Dumnezeu. Dacă ai credință adevărată la orizont, apare pacea lui Dumnezeu, din Cer coboară mana lui Dumnezeu și după aceea se profilează în fața noastră țară Făgăduinței lui Dumnezeu. Să rămânem în comunitate prin comuniune și în dialog duhovnicesc pentru a ne uni prin Cuminecare. Noi, în calitate de pietre vii din care s-a constituit trupul tainic al bisericii, avem un rol special în viața aceasta.
La final, părintele paroh Mihail Tomozei a mulțumit Părintelui Arhiepiscop Ioachim pentru prezență, binecuvântare, har și bucurie duhovnicească și a oferit în dar Înaltpreasfinției Sale o icoană pictată a hramului bisericii parohiale.
(pr. Daniel Ionel Marari)