IPS Ioachim a oficiat Liturghia Arhierească la Mănăstirea Văratec

06 Decembrie 2019

Din încredințarea Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului a oficiat în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nicolae slujba Sfintei Liturghii, la Mănăstirea Văratec din județul Neamț.

Părintele Arhiepiscop Ioachim a explicat credincioșilor prezenți puterea credinței în Dumnezeu a Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei.

Sfântul Ierarh Nicolae este printre Ierarhii cei mai cunoscuți din primele veacuri creștine ale Bisericii, care a participat la Sinodul I Ecumenic și a avut o contribuție cu totul aparte prin felul lui popular. Nu era un teolog desăvârșit, dar este un trăitor deosebit al teologiei. Dumnezeu i-a dat puterea de a face minuni încă din viața sa. Din viața lui trebuie să știm să tragem concluzia vieții noastre, pentru că noi toți avem viața de la Dumnezeu, El fiind viața vieții noastre. Sfinții sunt acel modele și surse de inspirație pentru noi pentru a lua exemple pozitive din viața și învățătura lor, ca astfel să ajungem și noi a cunoaște adevărul revelat și a descoperi ale sensuri ale existențialității în urcușul nostru nemijlocit către Împărăția lui Dumnezeu. 

Ierarhul a vorbit și despre importanța acestei vetre monahale și despre participarea creștinilor la Liturghie.

Mănăstirea aceasta, după cum se știe, este una dintre cele mai însemnate mănăstiri de călugărițe ale monahismului românesc. Este considerată oaza de liniște și odihnă pentru credincioși, loc de inspirație pentru scriitori și artiști, cetate de scăpare pentru cei săraci, ghid spiritual pentru pelerini, poartă a cerului și loc de întâlnire cu Dumnezeu pentru cei ce și-au dedicat viața lui Hristos. 

În cadrul slujbei a avut loc și o slujbă de parastas, în cadrul acestei fiind pomeniți toți ctitorii mănăstirii. Răspunsurile la Liturghie au fost oferite de corul mănăstirii nemțene. (pr. Daniel-Ionel Marari)