IPS Arhiepiscop Ioachim prezent la Simpozionul dedicat Sfinților Isihaști Români, în Protopopiatul Bacău

Luni, 23 mai 2022, la Biserica Aviației din Bacău, cu hramul Sfântului Ștefan cel Mare, a avut loc un eveniment dedicat Anului Omagial al importanței rugăciunii în viața Bisericii și a Creștinului și Anului Comemorativ al Sfinților Isihaști Simeon Noul Teolog, Grigorie Palama și Paisie de la Neamț, intitulat „Esențe de viețuire ascetică a sfinților isihaști români pentru rănile lumii contemporane”. Simpozionul s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, a părintelui protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, a părintelui inspector pentru disciplina Religie Ortodoxă, Adrian Alexandrescu, a clericilor din Bacău și din împrejurimi, precum și în prezența cadrelor didactice de Religie Ortodoxă de la colegiile și liceele băcăuane. 

Activitatea desfășurată în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Bacău a constat în prezentarea a 10 documente Power Point privind viața și pilda duhovnicească a 10 sfinți isihaști români, de către echipe formate din câte doi profesori de religie de la colegiile și liceele din Bacău. Scopul acestui simpozion este de a împărtăși credincioșilor din viețuirea isihastă a acestor sfinți spre a o putea deprinde fiecare în viața lor, dar și pentru ca ulterior, aceste lucrări să poată fi prezentate de către echipele care le-au alcătuit în diferite parohii ale Protoieriei Bacău în cadrul unei slujbe de seară, conform programelor liturgice, pentru folosul personal al comunității parohiale. Totodată, prin această activitate se dorește apropierea și colaborarea dintre preoții băcăuani și profesorii de la catedrele de Religie. 

În deschiderea lucrărilor simpozionului, cuvântul a fost luat de către părintele protoiereu și părintele inspector care au mulțumit audienței pentru prezență și totodată au descris pe scurt șirul evenimentelor care aveau să urmeze. Moderatorul serii a fost doamna profesor Gabriela Ciuche, care rând pe rând a anunțat fiecare echipă, precum și Sfântul despre care avea să relateze auditoriului.

Parcursul celor 10 prezentări a fost presărat cu un moment de binecuvântare prin venirea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim în mijlocul participanților. După ce a fost întâmpinat așa cum se cuvine, ierarhul a participat alături de clerici și profesori la prezentările care au urmat.

În încheierea celor 10 lucrări prezentate, părintele protoiereu Eugen Ciuche a luat cuvântul, mulțumind cadrelor didactice pentru pregătirea lor temeinică, dar și pentru modul în care au reușit să transmită învățături folositoare într-un timp relativ scurt, față de timpul pe care îl pune la dispoziție o singură prezentare în cadrul unei parohii. De asemenea, părintele protoiereu a descris și modalitatea prin care un preot se poate organiza pentru a replica această activitate în cadrul comunității păstorite, arătând că seara poate începe cu săvârșirea unui acatist, apoi se pot puncta câteva relatări despre viața unui anume Sfânt pentru ca în final, prin intermediul documentului Power Point, să fie descrisă în mod amănunțit lucrarea și opera isihastă și nu numai a Sfântului abordat în acea seară. 

Fiind o seară dedicată rugăciunii și a sfinților zugrăviți cu evlavie în Sfintele Icoane, la acest eveniment a fost prezent și domnul Cristian Bandi, profesor coordonator al cercului de Artă Decorativă, Grafică, Pictură Icoane la Palatul Copiilor din Bacău. Tot acum, domnul Bandi și-a expus câteva din lucrările sale și a prezentat succint câteva dintre icoanele cu care a venit însoțit în această seară. De asemenea, prezența domnului Cristian poate fi solicitată și în cadrul unei parohii care dorește să organizeze un astfel de eveniment. 

Pentru a aprecia efortul și osteneala cadrelor didactice în elaborarea și asimilarea cunoștințelor despre viața și opera sfinților isihaști, Înaltpreasfinția Sa a oferit la final câte o diplomă de merit alături de o icoană cu cei trei sfinți isihaști omagiați în mod deosebit în anul 2022, alături de binecuvântarea Arhierească pentru menținerea și sporirea lucrării celei bune și bineplăcute lui Hristos. 

În cuvântul său, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre apropierea preotului și a profesorului de Religie pe care o mijlocesc însuși sfinții: „Evenimentul din această seară este un mijloc de apropiere între preot și profesor, mai ales că sfinții sunt cei care ne cheamă la comuniune și nu la dispersiune sau la diviziune. Dăm slavă lui Dumnezeu că suntem împreună și suntem cu sfinții, mai ales că în acest an ne regăsim sub contextul acesta frumos al rugăciunii, care este întotdeauna o șansă și o provocare.” De asemenea, ierarhul a subliniat faptul că un astfel de simpozion se încadrează în rezoluția Sfântului Sinod, ca în cadrul acestui an, în biserici să fie derulate activități care să comemoreze și să omagieze rugăciunea și viața sfinților isihaști.

Activitatea s-a încheiat cu sfințirea icoanei de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop, pe care sunt zugrăviți Sfinții Isihaști comemorați în anul 2022 și care va fi purtată la toate evenimentele Protoieriei Bacău (Cercuri Pastorale, Simpozioane, Conferințe, Sinaxe, Școli de Vară ori Tabere de Vară, etc.) și cu oficierea unei slujbe de pomenire pentru cadrele didactice de Religie Ortodoxă din cadrul Cercului Metodic Bacău, care s-au mutat la cele veșnice. 

Pr. Răzvan-Dimitrie Radu