IPS Arhiepiscop Eftimie Luca a fost pomenit la Catedrala din Roman

01 Noiembrie 2019

IPS Eftimie a fost pomenit în cadrul Sfintei Liturghii la Catedrala Arhiepiscopală din Roman la trecerea a cinci ani de la mutarea sa la Domnul.

Sâmbătă, 2 noiembrie 2019, în ziua de pomenire a celor adormiți, cunoscută în tradiția românească și ca „Moșii de toamnă”, după oficierea Sfintei Liturghii de către preoții slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit slujba parastasului, la trecerea a cinci ani de la nașterea în ceruri, pentru vrednicul de pomenire Ierarhul Eftimie Luca, cel care a păstorit pe scaunul vlădicesc din această parte a Moldovei între anii 1978 – 2014.

După acest moment, cei prezenți au mers în procesiune spre mormântul situat în curtea Centrului Eparhial, unde a fost oficiat un trisaghion întru pomenirea celui de-al 76-lea ierarh pe scaunul de la Roman.

 În atmosfera de rugăciune și comuniune, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a evocat aspecte din viața și activitatea vlădicăi Eftimie „cel bun”, reliefând rolul pe care acesta l-a avut în istoria multiseculară a acestei eparhii.

Ne regăsim într-un moment prielnic pentru libertatea Bisericii, pentru libertatea de a propovădui Cuvântul lui Dumnezeu. Părintele Eftimie Arhiepiscopul nu a avut parte de un timp ca acesta, mai liber sau plin de libertăți, atunci fiind un timp în care exista o presiune asupra Bisericii. 

 În cuvântul rostit cu acest prilej, Arhiepiscopul Ioachim a exprimat personalitatea ierarhului care a marcat timpul său prin activitatea derulată în anii de slujire, îndemnând tot odată la pomenirea Părintelui Eftimie, Arhiepiscopul.

El a rămas și va rămâne în conștiința noastră ca un apărător al bunurilor bisericești, al tradițiilor sfinte care împodobesc sfânta noastră ortodoxie și a marcat timpul său ca nimeni altul făcând și lăsând nouă, urmașilor săi un așezământ episcopal frumos așezat pe vestigiile înaintașilor lui și a celor care au binevoit să înfrumusețeze locașul lui Dumnezeu. Sperăm să ne regăsim aici, din an în an, în incinta aceasta istorică pentru a face pomenire celor care au fost pe scaunul vlădicesc de la Roman  și care își dorm somnul de vezi, parcă veghindu-ne din profunzimea mormântului, inspirându-ne pentru a lua deciziile potrivite pentru Sfânta Biserică, pentru Arhiepiscopia aceasta și pentru noi toți. Dumnezeu să îl ierte, iar pe noi să ne miluiască ca un bun și iubitor de oameni!

La final, părinții slujitori de la Catedrala Arhiepiscopală au împărțit credincioșilor prezenți pachete cu alimente întru pomenirea fostului arhipăstor de la Roman. (Pr. Daniel-Ionel Marari)